Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. szerda, Tekla

Szent Mihály-napi búcsú

Újbuda   |   2018, október 1 - 16:15
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szent Mihály-napi búcsún köszöntötték az őszt az albertfalviak szeptember utolsó hétvégéjén. A több évtizedes múltra visszatekintő, a templom védőszentjéhez kapcsolódó eseményt évről évre az Albertfalvi Keresztény Társaskör szervezi.

A keresztény hitélet rendkívül aktív Albertfalván, a közösség összetartása köszönhető többek között Gável Henrik plébánosnak, a Szent Mihály-plébánia közösségeinek, az Albertfalvi Keresztény Társaskörnek és olyan intézményeknek, mint a Don Bosco Katolikus Általános Iskola és Óvoda.

A program délelőttjén Mahunka Imre bútorgyárosra emlékeztek a helyiek. Mahunka végrendeletét feleségével együtt készíttette Kőrössy Bertalan királyi közjegyzővel 1922-ben. Az örökség egy budapesti Rigó utcai házból, és két budapesti telekből ált, 68 ezer 500 pengő értékben. Halála után a házaspár az Albertfalván építendő római katolikus templomra hagyományozta vagyonának nagyobb részét. - Mahunka Imre1923-ban hunyt el, személyéről Albertfalván utcát neveztek el a második világháború előtt. Az utcát a háború után Sáfrány utcára változtatták, azóta is ezt a nevet viseli, a Sáfrány teret pedig végül az albertfalvi őslakosok kívánságára nevezték át Mahunka Imre térre - elevenítette fel a bútorgyáros emlékét Csernus László önkormányzati képviselő. Hozzátette: az összetartozás érzése igen erős az albertfalviakban.

Farkas Krisztina önkormányzati képviselő főzőcsapata idén nem gulyást készített, hanem curry-s csirke főtt a bográcsban. A képviselő szívesen veszt részt az eseményen, mert így közvetlenül érzi a közösség erejét.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda is csatlakozott az Európai Autómentes Naphoz!  

Ma van az Európai Autómentes Nap. Célja, hogy népszerűsítse az alternatív közlekedési megoldásokat: tömegközlekedést, biciklizést, gyaloglást, mely révén egy kis lépést tehetünk a karbonsemleges Európa felé.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.