Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 21. csütörtök, Orsolya

Szívből jövő segítség

Újbuda   |   2017, december 7 - 11:35
Nyomtatóbarát változatSend by email

Országosan és nemzetközileg is elismert és sikeres az Egészséges és Aktív Időskor projekt keretében kialakított önkéntes rendszer Újbudán. A részben Norvég alapokból finanszírozott projekt a tervezett kettő helyett egy év alatt valósult meg.

Az Egészséges és Aktív Időskor program részekénk készült el Újbudán a Kérő utcai Helyi Önkéntes Koordinációs és Módszertani Központ, illetve az első önkétesek kiválasztása és felkészítése is ennek keretében történt. Ők több mint 500 esetben tudtak segítséget nyújtani újbudai időseknek.

A projekt előkészítésében, például az igényfelmérésben, óriási szerepe volt a 60+ programnak. Bebizonyosodott, hogy az egészségügyi és szociális szakellátás kiegészítéseként szükség van idős embereknek szóló személyes, otthoni segítségnyújtásra, lehetőleg velük egykorú önkéntesektől. Azért is keresett Újbuda norvég partnert a projekthez, mert az északi országban évszázados hagyománya van az önkéntes munkának. Øvre Eiker partnervárostól számos jó megoldást, ötletet sikerült ellesni a program kialakításához, és a norvégok is hasznosítható tapasztalatokat szereztek Újbudán.

A projekt keretében megépült egy diszpécser központ, ahol fogadják és feldolgozzák az igényeket. Lehetőség van arra is, hogy a koordinátorok hetente közös foglalkozással segítsék a jogszabályi környezetre és az igények pontos felismerésére is felkészített önkénteseket. A programban jelenleg 26-an dolgoznak, de folyamatban van a további jelentkezők kiválasztása és felkészítése, hogy minél több rászoruló idős jusson segítséghez.

B. Gy.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Klímatudatos Újbuda

Újbuda Önkormányzata a Magyar Természetvédők Szövetségével közösen vett részt a KEHOP–1.2.1–18–2018–00001 azonosító számú, „Helyi klímastratégia elkészítése és komplex szemléletformálás Budapest XI. kerületében, Újbudán” című projektben. A projekt keretében készült el a "Klímatudatos Újbuda" kisfilm, mely az Önkormányzatunk elképzeléseit, és terveit ismerteti a kerület lakóival.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.