Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 12. csütörtök, Gabriella

Szőnyi Erzsébetet köszöntötték a Tavaszi Hangversenyen

Újbuda   |   2019, május 17 - 12:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén is több százan vettek részt a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében megrendezett Újbudai Tavaszi Hangversenyen május 15-én. Az évek óta önkormányzati támogatással megvalósuló minősítő hangverseny fővédnöke Simicskó István országgyűlési képviselő és Hoffmann Tamás polgármester volt. A rendezvényen Farkas Krisztina, Újbuda Kulturális és Köznevelési Bizottságának alelnöke is részt vett.

Az Újbudai Pedagógiai Iroda szervezésében megtartott Újbudai Tavaszi Hangversenyen Gyurcsó Gyuláné irodavezető köszöntötte a résztvevő több száz diákot, pedagógusokat, karvezetőket és szülőket, majd Jankó István önkormányzati képviselő, Újbuda Kulturális és Köznevelési Bizottságának elnöke mondott beszédet. - Legyen a zene mindenkié! - idézte Kodály Zoltán szavait, majd a fiatalokat a zene megélésére bíztatta. Kiemelte: a közös éneklés semmihez sem fogható, ezért is támogatja az önkormányzat az eseményt.

A rendezvényen kórusművekkel, zongorajátékkal és virágcsokorral köszöntötték Kodály Zoltán egykori tanítványát, a 95 éves Szőnyi Erzsébetet, aki sokat tett a Kodály-módszer elterjedéséért, maga is több zeneművet, tankönyvet írt és pedagógiai munkássága kiemelkedő. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, Liszt Ferenc- és Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző, karvezető, zenepedagógus, kiváló művész megköszönte a meghívást és az ajándékokat, a kerület vezetésének támogatását. Elmondta: számára a legnagyobb öröm, hogy látja közel egy évszázados munkásságának eredményességét. Szőnyi Erzsébet Újbudához is kötődik, számtalanszor vett részt iskolai kórusversenyeken, hangversenyeken, a Szent Imre Gimnázium dísztermében is járt zenei eseményeken. Korábban sokat dolgozott a Nemzetközi Kodály Társaság első központjában, a Karinthy Frigyes úton.

Az idei Újbudai Tavaszi Hangversenyen összesen tizenhat kórus hétszáz tanulója énekelt, a nyitó és záró produkcióban közel négyszáz újbudai diák hangja zengte be a Szent Imre Gimnázium dísztermét.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Egységes társadalombiztosítási járulékot vezetnek be  

Újraszabályozta szerdán az Országgyűlés a társadalombiztosítási (tb) ellátások összes rendelkezését: egységes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékkulcsot határoztak meg jövő júliustól, és új rendelkezés az is, hogy aki nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékát, három hónap után elesik az egészségügyi szolgáltatás térítésmentes igénybevételének lehetőségétől.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.