Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 26. hétfő, Dömötör

Takaró Károly nyugdíjba vonul

Újbuda   |   2018, október 2 - 15:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

Magas állami kitüntetést kapott a nyugdíjazott Takaró Károly református lelkész, korábbi protestáns tábori püspök.

Hálaadó istentisztelet tartottak a nyugdíjazott Takaró Károly lelkipásztor negyedszázados munkáját megköszönve a Magyar Advent Templomban. Az istentiszteleten beszédet mondott Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, részt vett Nagy János Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár, Simicskó István országgyűlési képviselő, Hoffmann Tamás polgármester, valamint több önkormányzati- képviselő és hivatalnok.

Az istentisztelet után megtartott rendkívüli közgyűlésen elsőként a gyülekezet búcsúzott a 70 éves lelkipásztortól, majd Gulyás Gergely méltatta Takaró Károly életútját. Úgy fogalmazott: prédikációi sokszor tűnhetnek "ítéletesnek, keménynek és kategorikusnak, pedig csak fájdalmasan igazak és a Szentírással szembesítenek egy olyan korban, amely nem csupán túl könnyű bűnbánatot remél, de már a bűnt is vitássá tette". Takaró Károly egyike volt azoknak, akik a rendszerváltás után újjászervezték a tábori lelkészi szolgálatot és a protestáns tábori lelkészséget. Tette ezt egy olyan katonaságnál, amely "éppen csak szabadult a szovjet katonai megszállás valódi honvédelmet fogalmilag lehetővé tévő béklyója alól". Takaró Károly szolgálata nélkül nem lenne teljes a rendszerváltozás utáni magyar református egyháztörténet - mondta. Gulyás Gergely az ünnepségen a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntette ki az 55 év szolgálat után nyugdíjba vonuló lelkészt, aki így köszönte meg a kitüntetést: “Kicsi vagyok. Kegyelemből élek és jövőm van ebben a kegyelemben Istennél”.
Az esemény után Simicskó István lapunknak elmondta, Takaró Károly egy kiváló, szerény ember, aki kellő tisztelettel szolgálta a Jóistent. Bízik abban, hogy a lelkész tovább segíti a református egyházat és nyugdíjas éveiben is erősíti az emberek hitét.

Hoffmann Tamás polgármester szerint az esemény megható volt, de sajnálatos, hogy egy ilyen meghatározó személyiség nyugdíjba vonul. Ugyanakkor biztos abban, hogy Takaró Károly nem hagyja magára a hitében nagyon erős gyülekezetet.
Az eseményt az altemplomban és a templom kertjében nagyszabású vendégséggel zárták, ahol jelen voltak a nyugdíjba vonuló lelkész családtagjai, rokonai, barátai is.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Online formában emlékezünk meg '56-ról  

A járványveszély miatt idén elmarad a nyilvános megemlékezés a Móricz Zsigmond körtéren, de az 1956-os forradalom kitörésének 64. évfordulójáról igyekszünk méltó módon megemlékezni.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.