Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 29. hétfő, Taksony

Településrendezés: mindenki nyertes az új szerződésekkel

Újbuda   |   2021, január 28 - 10:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

Három olyan fontos településrendezési szerződést hozott tető alá tavaly Újbuda Önkormányzata, amelynek értelmében a kerület különböző fejlesztésekhez kap támogatást az adott beruházótól.

Elsősorban a humán infrastruktúrát, a közlekedést és a zöld területeket érintő támogatásokról van szó; lehetnek konkrét beruházások (például óvoda-, bölcsődeépítés), területek vagy helyiségek átadása közcélú használatra, de az önkormányzat készpénzes támogatást is kaphat. Ezek a megállapodások, fejlesztések a beruházók érdekeit is szolgálják – például egy lakópark vonzóbb lehet, ha van a közelben óvoda –, az önkormányzat a jövőben is törekszik az ilyen egyeztetésekre.

Infopark

Az Infopark épületegyüttesét bővíteni kívánó Park Management Kft. a településrendezési szerződés értelmében vállalta, hogy a fejlesztés részeként létrehozott mikroapartmanok 5 százalékára – de legalább tizenöt apartmanra – bérlőkijelölési jogot ad az önkormányzatnak. A kijelölt bérlőknek az irányadó átlagos bérleti díj felét kell majd fizetniük (a beruházás átadásától számítva legfeljebb tíz évig). A Park Management ezen felül vállalta, hogy ötvenmillió forinttal hozzájárul az önkormányzat közlekedési, illetve humán infrastruktúra fejlesztéseihez. A vonatkozó építési szabályzat felülvizsgálatát is a beruházó finanszírozta.

River lakópark

A Budafoki út mentén lévő háromhektáros Duna-parti Metrodom-River lakópark fejlesztője, a Metrodom Duna Alfa Kft. finanszírozza a Duna menti sétány teljes kerületi koncepciótervét (a Hengermalom utca és Fibula utca között), és a fejlesztési szakaszon saját erőből vállalja a kivitelezést, majd az önkormányzat kezelésébe adja a területet. Az öt épületből álló, összesen 753 lakásos lakópark építésének első ütemében, várhatóan 2024-re, a fejlesztő egy 50 férőhelyes óvodát alakít ki az első elkészülő épületben, és azt önkormányzati fenntartásba adja át. A tervek szerint a 2027-ben esedékes, utolsó ütemben elkészülő lakóházban két csoportszobás magánbölcsődét alakítanak ki, legalább 20 évig bölcsődeként üzemeltetve. Ezen felül a beruházó ötvenmillió forint fejlesztési hozzájárulást utal át az önkormányzatnak a tervezett épületek végleges építési engedélyének kiadását követő 90 napon belül.

Buda Gardens

Sok egyeztetés után a Buda Gardens néven ismertté vált, a Feneketlen-tó közelében lévő volt ÉMI-telekre tervezett beruházás fejlesztője elfogadta, hogy a korábbi szabályozáshoz képest 60 százalékkal csökkenti a beépítés mértékét, és a forgalom növekedésének elkerülése érdekében csak 260 parkolóhelyet hoz létre. Ezen felül az ingatlanfejlesztő vállalta, hogy nem él kártalanítási igénnyel az önkormányzattal szemben az új szabályozás miatt, és közel 6 millió forint értékben finanszírozta a vonatkozó szabályozás felülvizsgálatát. A megállapodás részeként az ingatlanfejlesztő közhasználat számára nyitott sétányt hoz létre a Diószegi úton, és egy oldalkertet is kialakít. Ezen túlmenően 15 millió forint értékben vesz részt a Diószegi út és a Dávid Ferenc utca sarkán lévő játszótér korszerűsítésében. Az új irodaépületben a sétányról megközelíthető baba-mama szobát létesítenek, a sétányon további, a közösség számára hozzáférhető szolgáltatásokat helyeznek el. Az ingatlanfejlesztő az építkezés miatt elhasználódó utakat a fejlesztés végén felújítja, magát az irodaépületet pedig LEED környezettudatos minősítésnek megfelelően alakítja ki.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Zajmérés tehet pontot a reptér ügy végére

A Budaörsi repülőtéren közel 100 éve szállnak fel és le a repülőgépek, de a működése csak az elmúlt években kezdte zavarni a környékbelieket. Egy magáncég ugyanis sportrepülőgép oktatást indított, aminek eredményeként a közeli lakóparkokban minden hétvégén úgy érzik, akaratukon kívül egy repülőnap kellős közepébe csöppentek. A megnövekedett zajterhelés miatti panaszokkal a zsebében Molnár Gyula országgyűlési képviselő egészen Palkovics miniszterig ment, hogy orvosolja a problémát.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.