Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 24. hétfő, Timót

Téli energiatakarékos tippek otthonra

Újbuda   |   2021, november 26 - 09:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

A fűtési szezonra olyan háztartási energiatakarékos tippeket mutatunk be, amelyek csupán odafigyelést, illetve tudatosságot igényelnek, és csak minimális pénzügyi ráfordítással járnak.

Fűtési tippek
Megfelelő karbantartással meghosszabbítható a készülékek élettartama. Célszerű évente szakemberrel átnézetni fűtőberendezésünket/fűtési rendszerünket, tisztíttassuk meg azokat, illetve állíttassuk be a kazán légfeleslegét. Ha egy kazán több levegőt használ fel, mint amennyi a tökéletes égéshez kell, akkor hatásfoka 5–10 százalékkal visszaeshet. A feleslegesen beszívott hideg levegő felmelegedve a kéményen eltávozik, így veszteséget okoz. A fűtési rendszer felületének házi portalanításával, a radiátorok légtelenítésével és szigetelt fűtéscsövek használatával akár 10–15 százalékkal is mérsékelhetjük a fűtési energiafelhasználást. Indokolt esetben kisebb beruházások is ajánlottak: hőtükörfólia (hővisszaverő fólia) a radiátor mögé, célzottabb, szabályozható helyiségfűtés termosztatikus szeleppel vagy új, okosabb termosztáttal. Egyedi fatüzeléshez üzemeltetési és karbantartási tanácsokat kaphatunk például a „Fűts okosan kampány” honlapján (http://www.futsokosankampany.hu).
Csak a használt helyiségeket fűtsük! Nappal alapesetben 18–21 ºC, éjszaka vagy hosszabb távollét esetén temperáló hőmérsékletet tartsunk a lakásban (16–19 ºC). Ezekkel a lépésekkel 7–15 százalékkal mérsékelhetjük a fűtési kiadásokat.
Tegyük lehetővé a fűtött levegő szabad áramlását a lakásban: a függöny ne lógjon a radiátorra, a huzatos ablakokat és ajtókat szigeteljük vagy átmeneti megoldásként rakjunk be huzatfogót! Napközben az ablakokon engedjük be a napfényt, és ekkor célszerű 5–10 perces intenzív szellőztetést is végezni, kereszthuzattal. Este redőnnyel, függönnyel, szőnyeggel tarthatjuk bent a meleget. Hőérzetünket kedvezően befolyásolhatjuk huzatmentesítéssel, körülbelül 50 százalékos páratartalom beállításával, növényekkel és párologtatóval, a lakásban meleg színek, textíliák használatával, továbbá réteges öltözködéssel.

Meleg víz
Szabályozzuk évszaknak megfelelően és a lakók számához igazítva a melegvíz-ellátást. Melegvízmérő-órát is érdemes beszerelni, és mérés szerint elszámolni.
Vegyük lejjebb a hőfokszabályzót! Az alacsonyabb vízhőfok alacsonyabb karbantartási költséget, kevesebb vízkövesedést és hosszabb élettartamot eredményez. Ha a hőfokszabályozót 80 ºC helyett 50–60 ºC-ra állítjuk be, akkor 20–50 százalékos energiaspórolást érhetünk el.
A bojlert a lehető legközelebb helyezzük el a vízfelhasználás helyéhez! Kisebb igény ellátására vagy távol eső kifolyóknál (például mosogató) átfolyós vízmelegítőt építhetünk be.
Ajánlott a szakember által végzett rendszeres karbantartás, vízkőtelenítés, így növelhető a berendezés élettartama, és visszafogható az energiaveszteség.

Áramtakarékosság
Használaton kívüli készülékeinket ne hagyjuk készenléti üzemmódban, hanem kapcsoljuk ki! A berendezéseket érdemes áramtalanítani, mielőtt elmegyünk otthonról.
A monitor képernyővédője valójában nem spórol energiát, inkább kapcsoljuk ki teljesen a monitort is. Ha csak rövid időre távozunk a számítógéptől, érdemes hibernálni/altatni.
Használjunk kapcsolós hosszabbítót, így egy mozdulattal tudunk áramtalanítani több gépet!
Készülékeink feltöltése után húzzuk ki a töltőt a konnektorból, vagy szerezzünk be időzíthető dugaljadaptert, amellyel beállítható egy telefon töltési ciklusa! Érdemes napi vagy heti időkapcsolót (időzítő, kapcsolóóra) beszerezni, amellyel pontosan szabályozhatjuk, hogy mikor fogyasszon áramot az adott berendezés, készülék.
Fogyasztásmérővel kövessük nyomon készülékeink fogyasztását! Használjuk elektronikai eszközeinket a lehető legtovább, javíttassuk őket, ameddig lehet. Az MTVSZ programja a tervezett elavulás ellen: greenfo.hu/hir/hivas-a-jovobol-csatlakozz-a-10-evig-hasznalhato-telefon-kampanyhoz


KEHOP-5.4.1-16-2016-00828 azonosítószámú Energiafordulat – Lakossági energiatudatossági szemléletformáló kampány Újbudán című projekt

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda vezetése nem támogatja a Tétényi úti üzletközpont eladását

Újbuda vezetése nem támogatja a Kelenföldi Városközpont eladását - derült ki Dr. László Imre újbudai polgármester legutóbbi, civilekkel folytatott nyilvános egyeztetésén. A kerület vezetője szerint a városközpont értékesítésére kiírt pályázatra nem érkezett olyan beadvány, amely összhangban lenne a környékbeliek deklarált elképzeléseivel, ezért a következő testületi ülésen javasolni fogja, hogy nyilvánítsák eredménytelennek a pályázatot. Mivel a romos állapotú üzletközpont felújítása továbbra is fontos cél, Újbuda arra kéri a fővárost, hogy a Kerületi Építési Szabályzat lakossági igényeken alapuló módosításáig ne adja el az ingatlant.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.