Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 27. hétfő, Adalbert

Tisztelettel emlékezünk 1848 hősére

Újbuda   |   2018, március 14 - 10:06
Nyomtatóbarát változatSend by email

Leszármazottai is fel­­elevenítették az 1848-as hadvezér, Schweidel József emlékét a forradalom 170. évfordulóján. Az aradi vértanúról elnevezett utcában minden évben megemlékezést tartanak.

Az aradi vértanú szépunokáinak, Kirtsch Annamáriának és Kircs­falusy Katalinnak nincsenek ugyan tárgyi emlékeik, de Schweidel József emléktáblájának koszorúzása mindig büszkeséggel tölti el őket. – Ilyenkor szeretettel hajtunk fejet szépapánk előtt. Gyermekeinknek és unokáinknak azt tanítjuk, amit mi is szüleinktől tanultunk: a származással nem szabad kérkedni, de véssük szívünkbe Schweidel József emlékét, aki a hazájáért és a szabadságért adta életét – mondta lapunknak Kirtsch Annamária.

– Az újbudai Schweidel utca 11. szám alatt 1989-ben avattak emléktáblát – idézte fel Borissza Gyula, a ház gondnoka. Az ingatlan lakói, az önkormányzat és a leszármazottak minden esztendőben közös koszorúzással emlékeznek meg a tábornokról. A Petőfi Laktanyában 2013-ban adták át Schweidel József mellszobrát.

Schweidel József 1796-ban Zomborban született. Katonai pályafutását a császári seregben kezdte, harcolt a napóleoni háborúkban, egyebek között Párizsnál. Az 1848-as forradalom kitörésekor hazavezette Bécsből az ezredét. A schwechati csatában tanúsított bátorságáért az Országos Honvédelmi Bizottmány 1848. október 28-án tábornokká nevezte ki. Világosnál tette le a fegyvert, utána az aradi börtönbe zárták. Schweidel Józsefen a börtön melletti sáncárokban hajtották végre a halálos ítéletet 1849. október 6-án.

Szabolcs Attila, Újbuda országgyűlési képviselője emlékeztetett rá: Schweidel József volt az egyetlen, akit a vészbíróság kegyelemre javasolt Haynaunak, ő azonban ezt elutasította.

(T. K.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért!  

2021október1808:30
»
2021október2420:00

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) idén is megszervezi a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.