Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 21. csütörtök, Orsolya

Új beszerzési szabályzat: Nyíltabb, takarékosabb, átláthatóbb

Újbuda   |   2021, január 29 - 09:10Nyomtatóbarát változatSend by email

2021. január 1-jével új beszerzési szabályzat lépett életbe Újbudán. Az önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal a nem közbeszerzés-köteles beszerzéseit a jövőben már nem zárt, meghívásos pályázatok útján, hanem teljesen nyílt versenyeztetéssel bonyolítja le.

A pályázati szakaszt ezentúl regisztrációs eljárás előzi meg, amely során bármely vállalkozás egyszerű szándéknyilatkozatban jelezheti részvételi szándékát. A Polgármesteri Hivatal munkatársai valamennyi érdeklődőnek megküldik az ajánlattételi felhívást.

Az Orosz Anna alpolgármester és dr. Nagy Zoltán átláthatósági megbízott által kidolgozott új eljárásrend fontos előrelépés a kerület életében. Magyarországon a legtöbb állami és önkormányzati szerv ugyanis a nem közbeszerzés-köteles eljárásait zártan, lényegében tetszőlegesen kiválasztott cégek meghívása útján bonyolítja le. Újbudán évente átlag 70 ilyen beszerzés történik, amely egyenként nem éri el a közbeszerzési értékhatárt, ám összesített értékük több száz millió forintra rúg. A városokat sújtó megszorító intézkedések idején különösen lényeges, hogy a lehető legtöbb területen növeljék az önkormányzatok működésének hatékonyságát. Az új beszerzési rendszer, valamint a beszerzések kinyitása a piaci verseny erősítésével jelentős mértékben csökkenti a kerület kiadásait a következő évek során. Az önkormányzat várakozásai szerint az így megspórolt összegeket további fejlesztésekre lehet majd fordítani.

Tavaly novemberben Újbudán két óvodabővítés, illetve egy kerékpárút tervezésére kiírt beszerzés során tesztelték az új rendszert. Már a regisztrációs szakaszban komoly érdeklődés mutatkozott a vállalkozások részéről, ami végül az árazásban is megmutatkozott. A nyertes ajánlattevők a három eljárás esetén az előzetesen becsült értékekhez képest átlag 41 százalékkal alacsonyabb összegért vállalták az egyes tervezési feladatok elvégzését. Így az önkormányzat az eredetileg tervezett 43,4 millió forint helyett 27,6 millió forintból, vagyis mintegy 15,8 millióval olcsóbban tudja megvalósítani a három projektet.

– Nemcsak igazságosabb a nyílt pályázati rendszer, hanem a versenyhelyzet miatt jelentősen gazdaságosabb is az önkormányzatok szempontjábóll – mondta lapunknak Orosz Anna alpolgármester, hozzátéve, hogy nem újdonság ez a megoldás, csak Magyarországon még kevés helyen alkalmazzák. Az új pályázati rend kialakításánál a hódmezővásárhelyi modellt vették alapul, amelyet több ponton módosítottak, hogy megfeleljen a XI. kerületi elvárásoknak. Az alpolgármester úgy látja, ha országosan elterjedne ez a rendszer, akkor a kis- és középvállalatok nagyobb eséllyel pályázhatnának, a települések pedig pénzt tudnának megtakarítani.

A pályázati kiírásokról az érdeklődő vállalkozások folyamatosan tájékozódhatnak az ujbuda.hu weboldalon.


D.B.S.