Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 23. szombat, Zelma, Rajmund

Új eljárásrend az iskolaérettség megállapítására

Újbuda   |   2020, január 20 - 10:09
Nyomtatóbarát változatSend by email

A tanköteles kort, vagyis a hatodik életévét legkésőbb 2020. augusztus 31-éig elérő gyermek további egy évig óvodában maradásáról az Oktatási Hivatal (OH) dönt. Azok a szülők, akik azt vélelmezik, idén tankötelessé váló gyermekük számára az iskolakezdés még nem indokolt, 2020. január 31-éig nyújthatnak be kérelmet.

A kérelemben bármilyen releváns ok, állapot vagy tény megfogalmazható, amely indokolja az iskolakezdés halasztását, az eljárásban ezeket vizsgálják meg. A szülő bármilyen dokumentumot mellékelhet, például elkérheti az óvodától a gyermek fejlődését követő nyomtatványt, így a kérelemmel foglalkozók az óvoda véleményére is figyelemmel lesznek. Ám ennek csatolása nem kötelező, hiszen nem csak olyan körülmény merülhet fel a kérelem alátámasztására, amelyet ez igazol.
Ha az OH úgy ítéli meg, hogy a megalapozott döntéshez különleges szakértelemre van szükség, akkor a területileg illetékes szakértői bizottsághoz fordul, amelynek munkatársai pedagógiai, gyógypedagógiai, pszichológiai, orvosi vizsgálat alapján alakítják ki a szakvéleményt. Ha az illetékes pedagógiai szakszolgálat szakértői bizottságának 2019. december 31. előtt kiállított szakvéleménye azt tartalmazza, hogy a gyermek maradjon további egy nevelési évig óvodában, akkor nem kell külön kérelmet benyújtani. Ez esetben a gyermek óvodájában kell bemutatni a szakvéleményt, amit a köznevelési információs rendszerben rögzítenek.
Az OH postai úton várja a kérelmeket (Oktatási Hivatal, Budapest 1982), és csak azokat bírálja el, amelyeken legkésőbb 2020. január 31-i postai bélyegző van. A kitöltést a https://tankotelezettseg.oktatas.hu/ oldalon elérhető űrlapon kell megkezdeni, az itt kitöltött adatlapot kinyomtatva, aláírva kell postára adni. Nyomtatáskor egyedi vonalkódot kapnak az adatlapok. A kérelmet kizárólag a szülő vagy a gyám nyújthatja be. A beadványnak tartalmaznia kell a kérelmező nyilatkozatát arra nézve, hogy ő jogosult a benyújtásra, mivel a szülői felügyeleti jogot egyedül gyakorolja, vagy – közös szülői felügyelet esetén – a másik szülő hozzájárulásával jár el. A szülő és a gyerek adatain kívül szükség lesz az óvoda adataira (név, cím, OM-azonosító) és a gyermek oktatási azonosító számára is, ezeket érdemes a kitöltés előtt beszerezni, például az óvoda titkárságától.
Továbbra is lehetőség van arra, hogy a hatéves kor betöltése előtt iskolába mehessen a gyermek, megfelelő indoklással. Ezt az eljárást is az OH-nál kell kezdeményezni, egy másik űrlapon (ehhez nincs online kitöltő felület, csak letölteni lehet az oktatas.hu-ról).
Ha a szülő által benyújtott kérelemben és a csatolt dokumentumokban minden szükséges információ megvan a szakszerű döntés meghozatalához, az OH nyolc napon belül határoz. Ha nyolc napon belül nem hozható döntés – hiányos a kérelem, vagy további adatokra és információkra van szükség, vagy szakértői bizottság kirendelése indokolt –, az OH teljes eljárásban, vagyis hatvan napon belül határoz a kérelemről. A hivatal döntése ellen bírósági jogorvoslat vehető igénybe, az illetékes bíróság negyvenöt napon belül köteles határozatot kiadni.
További tájékoztatás kérhető az ovoda@oh.gov.hu e-mail címen.

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Új lakóövezet épülhet a Duna-parton  

Újbudán már Őrmezőn a Mikes Kelemen és az Őrmezei út közötti hatalmas, közel 1,6 hektáros, ősfás telken épül meg a Metrodom Őrmező lakópark, most pedig László Imre polgármester aláírta a Metrodom újabb szerződését, amelnyek köszönhetően a Budafoki út Duna parthoz közeli részén, az épülő új híd közelében létesülhet egy színvonalas, zöld koncepcióra épülő lakóövezet Újbudán. Jelenleg romos gyárépületek vannak ezen a telken.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.