Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Új könyvtára lett a Bethlen iskolának

Újbuda   |   2017, február 24 - 18:50
Nyomtatóbarát változatSend by email

Önkormányzati támogatásból, egy gondnoki lakás átépítésével jött létre a Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium könyvtára. A megnyitóra mindenki ellátogatott, aki hozzájárult a modern közösségi tér létrehozásához, az új könyvtárszobát Simicskó István országgyűlési képviselő és Hoffmann Tamás polgármester adta át.

Simicskó István szerint manapság nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a gyerekek megismerjék az olvasás örömét, az írott szó szépségét. Úgy látja, a modern korban a gyerekek egyre kevesebbet olvasnak, és az informatika határozza meg az életet, emiatt is tartja fontosnak az oktatási intézmények támogatását. Szerinte a könyvek bölcsességet, tudást és kreativitást adnak az embereknek, ráadásul egy-egy jól megválasztott olvasmánynak kiváló jellemformáló, nevelő hatása is van. Az országgyűlési képviselő több mint harminc történelmi témájú kiadványt ajándékozott a könyvtárnak.

Hoffmann Tamás polgármester szerint az olvasási kedvet befolyásolja az is, hogy egy gyermek hogyan és milyen körülmények között találkozik könyvekkel. Úgy véli, egy tágas, világos, modern és hívogató terem olyan pozitív élményt jelenthet, ami egy életre meghatározza a fiatalok könyvekhez való hozzáállását. Hoffmann Tamás elmondta, az önkormányzat kiemelt feladata, hogy - erejéhez mérten - a legjobb oktatási körülményeket teremtse meg az intézményekben. Újbuda nemcsak az eszközparkok bővítésére és felújításokra fektet nagy hangsúlyt, hanem a pedagógusok szakmai továbbképzésére is.

Bánáti István, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium igazgatója szerint a könyvtárszoba bizonyítja, hogy a nemes ügy összefogásra készteti a közösségeket. A beruházással az intézmény régi álma valósult meg, mert így méltó helyet kapott a hatezer darabos könyvállomány. A körzet önkormányzati képviselője, Nagyné Antal Anikó karolta fel a kezdeményezést, amelynek létrejöttéhez az önkormányzati vezetés mellett alapítványok, szülők, sőt gyerekek is csatlakoztak. A közreműködők nevét a könyvtárszoba ajtaja őrzi.

Az 58 négyzetméteres helyiséget korábban gondnoki lakásként használták, falait az átépítés során lebontották, a vezetékeket kicserélték és új járólapokat fektettek le. A könyvtárat modern bútorokkal és technikai eszközökkel szerelték fel, projektort, házimozi rendszert és 18 tabletet is beszereztek, így előadásokra és vetítésekre is alkalmas, fiatalos közösségi tér jött létre. A beruházás értéke meghaladta a tíz millió forintot.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.