Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 20. hétfő, Fábián, Sebestyén

Új kopjafával őrzik Szent Gellért emlékét

Újbuda   |   2015, október 9 - 11:14
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kopjafát avattak Szent Gellért püspök halálának évfordulóján az Őrmezei Általános Iskola kertjében, szeptember 24-én.

Szent Gellért emlékére eredetileg 2001-ben állítottak kopjafát Őrmezőn, ám az az időjárás miatt nemcsak tönkrement, hanem később ki is dőlt. Vendég Zsolt az Őrmezei Közakarat Egyesület nevében elmondta emiatt volt szükség a Millenniumra állított kopjafa lecserélésére. Lőrinczi Botond erdélyi fafaragó mester munkáját Junghausz Rajmund önkormányzati képviselő leplezte le, majd Forgács Alajos a Szent Gellért Plébánia plébánosa szentelte fel. Míg az eredeti kopjafa fenyőfából készült, a mostani tölgyfából. A talapzatán elhelyezett tábla szerint Gellért Püspök 1046. szeptember 24-én, mártírhalálának napján itt vonult át kíséretével a pesti révhez, András herceg fogadására.

Az ünnepségen az Őrmezei Református Misszió lelkipásztora Faragó Dávid is részt vett. Az iskola diákjainak műsorát követően az érintettek koszorúkat és virágokat helyeztek el a kopjafa lábánál, majd az egyházak, az önkormányzat valamint a helyi egyesületek képviselői körbeállták és egyszerre megérintették a kopjafát, megteremtve ezzel a hely szakralitását.

H.L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Együttműködés az Auchan áruházzal  

Újbuda Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az esélyegyenlőség elve alapján javítsa a hátrányos helyzetű, nehézségekkel küzdő lakosok életminőségét. Ennek jegyében kötött egyezséget az Auchan Magyarországgal, a megállapodást László Imre polgármester és Balázs Ildikó, az üzletlánc Savoya parki áruházának igazgatója írta alá.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.