Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 20. szombat, Vendel

Új kutatói szélcsatorna épül a BME-n

Újbuda   |   2018, február 9 - 09:55
Nyomtatóbarát változatSend by email

Széleskörű felhasználású labor épül több mint 400 millió forintos európai uniós és kormányzati támogatásból a Gépészmérnöki, az Építőmérnöki és az Építészmérnöki Kar összefogásával. A szélcsatorna-beruházás várhatóan 2020-ban készül el.

A közelmúltban a Műegyetem 411,24 millió forintot nyert el a Széchenyi 2020 program Versenyképes Közép-Magyarország operatív programjában. A támogatás 75 százalékát az Európai Unió, 25 százalékát a magyar állam fedezi. Az „Atmoszférikus Áramlások Laboratórium kialakítása” című pályázat eredményeképpen – a BME Gépészmérnöki, Építőmérnöki, és az Építészmérnöki Kar közreműködésével – új, Magyarországon egyedülálló szélcsatorna laboratóriumot hoznak létre épület- és környezeti aerodinamikai vizsgálatok elvégzése céljából. A labor több mint 300 négyzetméteres lesz, az ebben elhelyezkedő szélcsatorna csaknem 25 méter hosszával, és kb. 7 négyzetméteres mérőtér-keresztmetszetével az ország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájának számít majd.

A BME AE épületében található Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratórium a legnagyobb ilyen célú létesítmény jelenleg, és 55-60 m/s-os áramlási sebességet produkál. Az újnál elég lesz a 20-25 m/s is a vizsgálatokhoz.

A pályázatnál nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy a már meglévő eszköz továbbra is használható maradjon: ezért lényegében az AE épületre kerül egy új emelet, új laborral. A ráépítés várhatóan 2019-ben készül el, az új szélcsatorna pedig 2020-ban lesz kész.

forrás:bme.hu

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Felavatták Veress Miklós keramikus művész emléktábláját  

Emléktábla került Veress Miklós keramikus művész tiszteletére a Hengermalom út 2/c. számú ház falára az Összefogás Újbudáért Egyesület és Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő kezdeményezésére, Újbuda Önkormányzata támogatásával. A művész hat évtizedet élt a házban családjával.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.