Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 2. kedd, Lujza

Újabb magyar műhold készül az űrbe

Újbuda   |   2017, december 5 - 15:24
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Masat után Újabb magyar műhold készül a világűrbe.

Jelenleg két műhold készül, amelyből az egyik a földi, a másik a tényleges repülő példány lesz. A Masat-1 (az első magyar műhold) oktatási vonalon történő folytatásaként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen villamos- és gépészmérnök hallgatók közreműködésével, egyetemi oktatók-kutatók szakmai irányítása mellett 2014-ben belekezdtek egy 5 centiméteres kocka alakú műhold fejlesztésébe, amelynek neve SMOG-1. A műhold küldetésének célja az ember által keltett rádiófrekvenciás szennyezettség mérése, pályára állítása várhatóan a jövő évben lesz.

A készülő műhold, amelyet a világűrbe akarnak kijuttatni, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Kar Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék mikrohullámú távérzékelés laboratóriumában 2017. december 5-én.

MTI Fotó: Balaton József

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda lapszemle

Megjelent az Újbuda. Szó van benne oltásról, arról, mi vár a vendéglátósokra. A "Mészöly tanszék" soha nem ismert titkai. Interjú Szabó Simonnal. Lapszemle, olvasnivaló ajánlat.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.