Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 23. szombat, Zelma, Rajmund

Újabb sarc a fővárosnak

Újbuda   |   2021, január 13 - 09:44
Nyomtatóbarát változatSend by email

Negyedével többet kell befizetni az elővárosi közlekedés kasszájába

A korábbi 6,58 milliárd forint helyett idén 8,37 milliárddal kell beszállnia a fővárosnak az agglomerációs közösségi közlekedés költségeibe – derült ki a december 30-án megjelent kormányrendeletből. A HÉV, valamint az agglomerációs buszjáratok még Tarlós István főpolgármestersége idején kerültek a fővárostól állami közlekedési szolgáltatókhoz (MÁV, Volán). Működtetésüket 2016 óta a főváros is finanszírozza, hiszen ezek a közlekedési eszközök Budapesten belül is igénybe vehetők. A kormány indoklása szerint idén és jövőre is nőnek a közösségi közlekedés költségei, ezért a fővárosnak az elővárosi buszok működéséhez az eddigi 2,16 milliárd helyett 3 milliárddal, a HÉV-ekéhez 4,42 milliárd helyett 5,29 milliárddal kell hozzájárulnia.

– A kormány korábban megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy bármilyen díjat emeljenek, még az infláció mértékével sem emelkedhet semmi. Erre ők az éjjel megemelik az agglomerációs közlekedés díját 27 százalékkal – reagált Facebook-oldalán Tüttő Kata főpolgármester-helyettes. Mint hozzátette, a budapesti közösségi közlekedési jegyárbevétel több mint harmadával csökkent a járvány miatt. „Na most ebből a be nem folyt bevételből kellene nekünk 27%-kal többet fizetnünk.”

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

A kultúra mindenkié!  

A Magyar Kultúra Napján Juhász Anna, Újbuda kulturális nagykövetének szavaival emlékezünk az irodalom, művészetek fontosságára:

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.