Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 5. péntek, Adorján, Adrián

Újbuda plusz forrást, áfa- és vámkönnyítést vár a kormánytól

Újbuda   |   2020, március 20 - 15:24
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata eddig is jóval több támogatást nyújtott a kerületben élőknek, mint amit a veszélyhelyzet kapcsán a kormányrendeletek előírtak, a városrész lakói a jövőben is számíthatnak az önkormányzat segítségére.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a kormány újabb és újabb feladatokat ró az önkormányzatokra, saját kasszájuk terhére, ami az iparűzési adó csökkenése miatt így is zsugorodik. Az önkormányzatok veszteségeinek mérséklésére az állam semmilyen forrást nem biztosít, de a 47/2020 kormányrendelet - 8.§. értelmében az állami és önkormányzati társaságok még a fizetési moratóriummal sem élhetnek. Ennek egyebek mellett az lesz a következménye, hogy azoknak a civil-, kulturális-, sport- és egyéb egyesületeknek, szervezeteknek sem fogjuk tudni a tervezett támogatásokat biztosítani, akiknek ebben az időszakban különösen nagy bevételkiesésük fog keletkezni.

Nemrég közel 25 millió forintot biztosítottunk az önkormányzat egészségügyi intézményeinek védőfelszerelések beszerzésére. A napokban pedig önkormányzatunk a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében 50 ezer darab szájmaszkot rendelt Kínából. Erre azért volt szükség, mert a miniszterelnök nyilatkozatával ellentétben jelenleg nincs elegendő mennyiségű és minőségű védőfelszerelés az országban, a kerületi egészségügyi intézményeinkben sem.

Ez az új beszerzésünk szállítással együtt 40,3 millió forintjába kerülne az önkormányzatnak. A kormány azonban erre még 10,8 millió forint áfát és 6,1 millió forint vámot is rátesz, így 57,4 millió forintot, vagyis 40 százalékkal többet kell fizetnünk a szállítmányért.

Önkormányzatunk ezért felszólítja a kormányt, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel vállalja át a védőfelszerelések áfa és vámterheit, valamint biztosítson forrást az önkormányzatok számára a veszteségeik csökkentésére!

Dr. László Imre
polgármester

Kiegészítés
Pontos számítás:

50.000 db maszk - ára: 2,30 EUR/db szállítással együtt: Összesen: 115.000 EUR (351 Ft/EUR)- NETTÓ: 40.365.000 Ft

ÁFA 27%: 10.898.550 Ft

VÁM, vámügyintézési költség 12%: 6.151.626. Ft

ÁFA+ Vám: 17.050.176 Ft

BRUTTÓ+VÁM= 57.415.176 Ft

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újabb szigorításokról döntött a kormány  

A kormány mai döntése értelmében az óvodák, általános iskolás április 7-ig, a tavaszi szünet végéig bezárnak, az általános iskolákban is digitális oktatásra állnak át. A közép- és felsőoktatásban is marad a digitális oktatás.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.