Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 19. szerda, Sára, Márió

Újbuda üdvözli a kerületi szuperkórház tervét

Újbuda   |   2016, június 7 - 18:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbudán az Etele tér környéke a legesélyesebb, hogy helyet adjon a főváros betegellátó-rendszerének nagyszabású átalakítása során létrehozandó egyik intézménynek. A kerület vezetése messzemenően támogatja az elképzelést, mivel az egészségügy az egyik olyan terület, ahol az önkormányzat fejleszéseket tervez.

A kormány tervei szerint a XI. kerületben található Etele tér környékén létesülne annak a három kórháznak az egyike, amely a szaktárca javaslata alapján az alappillérét képezné Budapest újjászervezett betegellátó rendszerének. Újbuda vezetése úgy látja: az ellátási szintek szétválasztása lehetőséget teremt Budán a kórházi ellátás rendezésére és a járóbeteg-, illetve szakellátás funkciójának megerősítésére.

Újbuda vezetése szakmai egyeztetések és a szóba jöhető földterületek számbavétele formájában nyújtott segítséget a javaslat kidolgozásához. A kerületben több olyan be nem épített telek is található, amely alkalmas lehet az új kórház befogadására. Ezek közül a közlekedési és infrastrukturális illetve a telek szabályozási adottságokat figyelme véve az Etele tér környéke tűnik a legjobb választásnak.

„Kifejezetten indokolt és örömteli lenne, ha ez a beruházás Újbudán valósulna meg, ezért ennek érdekében továbbra is nyitottak vagyunk az együttműködésre. A Sürgősségi Centrum felépülése hatalmas előrelépést jelentene a városrész és egyben Budapest egészségügyi szolgáltatásainak fejlesztése terén, ami középtávú városfejlesztési stratégiánk egyik sarokpontját képezi” – vélekedik Hoffmann Tamás polgármester.

Fontos kiemelni, hogy a budapesti kórházfejlesztésekre irányuló középtávú terv részeként a kerületben jelenleg is tervben van egy nagyszabású egészségügyi beruházás. Újbuda Önkormányzata 2015‑ben döntött a mintegy 1,4 milliárd forintból megvalósuló Gyermek Egészségügyi Központ létrehozásáról. Ennek koncepciója új szolgáltatási modellt hoz az egészségügybe azáltal, hogy egy intézménybe tereli a nem kórházi jellegű gyermek szakellátás összes lényeges kompetenciáját. Az analógiák okán a megvalósítás ily módon értékes tapasztalatokkal szolgálhat a főváros betegellátó rendszerének átalakításához.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Új vezető az újbudai közterület-felügyelet élén  

Január 1-jétől új igazgatója van az Újbuda Közterület-felügyeletnek. Szabó Róbert György „a munkakört korábban ideiglenesen már megbízhatóan ellátta, igazgatóhelyettesként releváns hely- és állományismerettel, szakmai kompetenciákkal és elhivatott munkaattitűddel rendelkezik” – áll a kinevezéséről szóló képviselő-testületi határozatban. A vezetői poszton Kozma Leventét váltotta, aki tavaly február 1-jén lépett hivatalba.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.