Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 1. kedd, Elza

Újbudai fejlesztésű önvezető autót mutattak be Zsámbékon

Újbuda   |   2016, szeptember 13 - 14:20
Nyomtatóbarát változatSend by email

Hazai mérnökök által készített önvezető autót és legújabb, elektromechanikus „okos” kormányrendszereit mutatta be XI. kerületi telephellyel is rendelkező ThyssenKrupp a zsámbéki vezetéstechnikai központban. Az autót Hoffmann Tamás polgármester is tesztelte.

Az újbudai telephelyű cég ünnepélyes keretek között mutatta be a magyar mérnökök által készített önvezető autót Zsámbékon. Hoffmann Tamás a kerület polgármestere hangsúlyozta, az ilyen fejlesztéseknek nemzetgazdasági szempontból is kiemelkedő jelentőségük van, ami egyebek között a hazai oktatási rendszernek köszönhető. A ThyssenKrupp és a kerület között rendkívül gyümölcsöző a kapcsolat – tette hozzá. Egyet értett vele Csernus László önkormányzati képviselő is, aki a gépjárművezetés közben érzett biztonságérzetről beszélt.

A ThyssenKrupp hazai fejlesztőközpontja azért kezdett az önvezető autók tesztelésébe, mert bár budapesti fejlesztéseik csak később, 10-15 év múlva kerülnek az utcai autókba, a magyar fejlesztők igénylik ezeket az autókat tesztjeikhez. A vizuális jelfeldolgozás alapján működő önvezető autót és a legújabb fejlesztésű elektromechanikus, szoftverekkel vezérelt kormányrendszereket a világ autóiba szerelt kormányoszlopok negyedét adó, a világ egyik legjobb csapatának számító ThyssenKrupp budapesti kompetenciaközpontjának közel ötszáz mérnöke fejlesztette ki. „A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az autóipar számára vállalja és biztosítja a megfelelő számú és képzettségű szakembert – a cégek által is kalkulálható módon – mondta a bemutató alkalmából Szalay Zsolt a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Gépjárművek és Járműgyártás Tanszék vezetője.

Az okos kormányrendszerek szoftveres vezérlése biztonsági és kényelmi funkciók egész sorát teszi lehetővé, mint amilyen az oldalszél-kompenzáció vagy a parkolási asszisztens, ráadásul az önvezető autók számára nélkülözhetetlen hozzáférést képes biztosítani a kormányrendszer irányításához – részletezte az autómodellek jellemzőit Fitos Csaba, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft. technológiai fejlesztésért felelős vezetője.

A cég budapesti fejlesztőközpontján kívül Győrben futómű gyárat üzemeltet, jelenleg pedig egy harmincmilliárd forintra rúgó zöldmezős beruházás is zajlik Jászfényszarun, ahol 2017-től kezdve elektromechanikus kormányrendszereket (C-EPS) és hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket gyárt majd a konszern.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Társasházak működésével kapcsolatos információ  

2020. november 17. napján hatályba lépett a veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezések újbóli bevezetéséről szóló 502/2020. (XI. 16.) Kormányrendelet , amelynek 2. alcíme a társasházakra vonatkozó eltérő rendelkezések alkalmazását szabályozza.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.