Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 1. kedd, Elza

Újbudán épül az Ericsson új kutató-fejlesztő központja

Újbuda   |   2016, szeptember 21 - 11:12
Nyomtatóbarát változatSend by email

Lerakták az újbudai Infoparkban a svéd tulajdonú Ericsson új kutató-fejlesztő központjának alapkövét. Az épület a telekommunikációs óriásvállalat Svédországon kívüli egyik legnagyobb kutatás-fejlesztési központja lesz, várhatóan 2017 végére készül el és 1800 főnek biztosít majd modern, innovatív munkahelyet. A székház a Magyar Nobel díjasok Parkja projekt első ütemében készül.

Mintegy 25 éve telepedett le Magyarországon a Svéd Ericsson, most pedig elérkezettnek látta az időt a bővülésre. Új kutató-fejlesztő központjának alapkőletételét szeptember 20-án tartották az Infoparkban. - Ilyen volumenű projekt esetében az alapkőletétel nem a kezdetet, hanem a munka derekát jelzi – hangzott el a szeptember 20-án tartott eseményen. Az Ericsson Magyarország vezérigazgatója, Éry Gábor elmondta, több mint hároméves cél teljesül azzal, hogy a házban a Budapesten különböző helyszíneken működő egységek összeköltözhetnek, így a kutatás-fejlesztés mellett az értékesítés, a kiszolgáló és támogató osztályok, a regionális szolgáltatóközpont, valamint az Ericsson budapesti technológiai inkubátora, az Ericsson garázs is egy helyre kerül. A nagyságrendileg 20 milliárd forintos beruházás keretében készülő épület 24 ezer négyzetméter alapterületű lesz, kiegészítve az Infopark meglévő irodaház-együttesét. Tervek szerint külsejében illeszkedik majd a park meglévő arculatába, belső kialakítása pedig a legmodernebb trendeknek és a környezettudatosság elvárásainak is megfelel majd. Az épületben és azon kívül is intelligens világítást, árnyékolást és szellőzést, illetve szelektív hulladékgyűjtő és -tömörítő technológiákat alkalmaznak csökkentve ezzel környezeti terhelést. Része az épületnek az 540 autót és 250 kerékpárt befogadó parkoló is, a növények öntözésére pedig esővizet használnak majd.


A Wing Zrt-vel kötött megállapodás szerint az ingatlanfejlesztő a svéd vállalat igényeit teljes körűen figyelembe véve építi meg az új irodaépületet, amelyet az Ericsson hosszú távon bérel majd. A felek első körben 7 évre szóló bérleti szerződésben állapodtak meg. Az újbudai lakos Éry Gábor szavai szerint a helyszínválasztásnál fontos tényező volt az Infopark és a Budapesti Műszaki Egyetem közelsége, az intézmény mind a megfelelően szakképzett munkaerő kialakításában, mind a kutatás-fejlesztés területén a társaság egyik legfontosabb partnere.


– Bár a magyar tudomány 15 Nobel-díjas kutatót adott a világnak, többségük nem itthon érte el sikereit, hanem külföldön dolgozott – emlékeztetett Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. A kormány ezen változtatna azzal, hogy 700 milliárdra növelte a kutatás-fejlesztés projektekre 2020-ig elkölthető forrásokat. Fónagy szerint ezen kívül fontos a megfelelő szabályozás kialakítása és a fejlesztést elősegítő támogatások biztosítása is. Kiemelte ebben Újbuda szerepét is, utalva arra, hogy az építészeti engedélyeztetés valamint az ellenőrzések a kerületben történnek majd.


Hoffmann Tamás polgármester hozzátette: Újbuda szempontjából csak pozitívumot hoz a beruházás, amivel szerinte jövőbe mutató irányba fejlődik a kerület. Kiemelte, az informatika és a kommunikáció a kutatás-fejlesztés egyik legfontosabb területe, ráadásul a hazai GDP-hez jelentősen hozzájárul, tehát az új Ericsson központ nem csak kerületi, hanem országos fontosságú is. Szerinte a terezett épület illeszkedik a környék fejlesztési stratégiájába, mely az egész Duna-parton új városrészek kialakítását eredményezi hosszútávon.


B. Gy.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Társasházak működésével kapcsolatos információ  

2020. november 17. napján hatályba lépett a veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezések újbóli bevezetéséről szóló 502/2020. (XI. 16.) Kormányrendelet , amelynek 2. alcíme a társasházakra vonatkozó eltérő rendelkezések alkalmazását szabályozza.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.