Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 27. szerda, Angelika

Újbudán kezdődött a budapesti Design Hét

Újbuda   |   2017, október 9 - 09:42
Nyomtatóbarát változatSend by email

Október 6-án, a Sztregova utcai Artus Stúdióban vette kezdetét a design magyarországi eredményeit, a gazdaságban és a társadalomban betöltött szerepét bemutató Design Hét Budapest. A 150 féle programot magába foglaló rendezvénysorozat a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj átadásával kezdődött. A rendezvény díszvendége a Dán Királyság.

Tíz projekt nyerte el 2017-ben a Magyar Formatervezési Díjat, amelyet a Design Hét Budapest megnyitóján adtak át. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ez alkalommal elmondta: Magyarország soha nem lesz ásványkincsekben gazdag ország, nekünk a szellemi erőre kell koncentrálni és arra az adottságra, amely a tudásban rejlik. Kiemelte: ha ezt nem aknázzuk ki, Magyarország nem tud versenyképes maradni. - A formatervezési díj átadójának legfontosabb üzenete, hogy mindenkinek lehet olyan ötlete, amely, ha eljut egy piacképes termék megvalósításáig, akkor az versenyképesebbé tudja tenni Magyarországot, segíti a magyar gazdaságot segíti - mutatott rá a miniszter. A Design Hét idei díszvendége a kreatív iparáról is ismert Dánia. Varga Mihály szerint van mit tanulni Dániától, hiszen piacvezetője a területnek. Tanulságosnak nevezte, hogy a formatervezésben a nemzeti hagyományok alapul vételével is lehet világszínvonalú termékeket létrehozni.

A nemzetgazdasági miniszter által meghirdetett formatervezési pályázatára 2017-ben 300 versenymű érkezett, ezek közül négy kategóriában és három különdíjjal tíz projektet ismert el a bírálóbizottság, Koós Pál, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem intézetigazgató docensének elnöklésével. A díjazott munkák között van vezeték nélküli okosfitneszezköz, multifunkcionális kerékpáros kiegészítő, társadalmi problémákra reflektáló ruhakollekció és a reformáció tanait bemutató köztéri installáció is.

A díjátadón termék kategóriában Magyar Formatervezési Díjat kapott az XBody Actiwave vezeték nélküli okosfitneszeszköz, amelyet a XI. kerületben működő Maform dizájnstúdió készített, valamint Pápai Lilla filozófiai háttérrel készült, Wyhoys nevű ruhakollekciója, amely olyan problémákra reflektál, mint a környezetszennyezés vagy a "fast-fashion" okozta munkaerő-kizsákmányolás.

Terv kategóriában Fabricius-Nagy Emese személyre szabható táskakollekciója, valamint a Maform Shoka elnevezésű multifunkcionális kerékpáros kiegészítője nyerte el az elismerést. A kerékpáros okoseszköz lámpa, útvonalkövető, csengő és lopásgátló egyszerre.

A reformáció szellemiségét bemutató Reform500 köztéri installáció a vizuális kommunikáció kategóriában kapott díjat. Szabó Levente és Polgárdi Ákos interaktív munkájának köszönhetően a járókelők a reformációhoz kapcsolódó legfontosabb gondolatokkal találkozhatnak a járólapokon a Kálvin téren. Ugyanezen kategóriában kapott Magyar Formatervezési Díjat Balla Dóra HV 100 projektje, amely Huszár Vilmos munkásságának állít emléket könyv formájában. A könyvben a tervező által konstruált betűcsalád Huszár Vilmos plakáttervein alapul.

A diák kategória díjazottja Vas Ádám, a Moholy-Nagy László Művészeti Egyetem hallgatója lett, akinek Vital nevű beltéri légszűrőjében algatelep szűri a levegőt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíját a Perceptual Thinkers csoport ruhakollekciója kapta, amely különleges megoldásaival az autizmus egyre több embert érintő problémájára hívja fel a figyelmet. Az Emmi Oktatásért Felelős Államtitkárságának különdíjával Orr Péter Tactilis nevű készségfejlesztő játékát ismerték el, amely a befogadó dizájn szemléletével készült, megosztva a közös játék örömét vakok és látók között. A Magyar Formatervezési Tanács különdíjasa Lévay Ariel Aurora nevű asztala lett.

A Magyar Formatervezési Díjjal egy időben odaítélt Design Management Díjat idén a Szilvio Kft. - HAMERLI/1861 Kesztyűmanufaktúra nyerte el. Ezzel olyan gazdasági szervezeteket ismernek el, amelyek példaértékűen és stratégiai értelemben használják a dizájnt.

 

Az év egyik legrangosabb kreatívipari seregszemléje, a Magyar Formatervezési Tanács által szervezett Design Hét Budapest mára messze kinőtte elnevezése határait. A hivatalosan október 6-15. között tartott rendezvénysorozat programjai egész hónapban zajlanak a kiállítóterekben, ráadásul Budapest, Pécs és Sopron mellé idén Győr is felsorakozott a programhelyszínek közé. A közel 150 esemény egyike Nyitott Stúdió néven engednek betekintést a kreatív műhelyek munkájába, általában előzetes regisztráció mellett.

Az idei Design Hét mottója a STRAT, hangsúlyozva a kreativitásban rejlő dinamizmust, a változtatni képes erőt. Ezúttal a feltörekvő mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint a pályakezdő alkotók kerülnek fókuszban. A programsorozat védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, amelynek elnöke szerint egyre fontosabb elvárás a kreatívipari vállalkozásokkal szemben a mérhető, gazdasági vagy társadalmi értelemben is kimutatható siker. Łuszcz Viktor úgy véli, ez egy termék vagy szolgáltatás esetében megnyilvánulhat sorozatgyártási érettségben, szignifikáns közönségelérésben, esetleg a káros vagy csak elavult eljárásokat kritikus méretekben felváltani képes fenntarthatósági eredményekben. Ezen gondolatok jegyében állt össze a START - Elemi design kiállítás, amely pályakezdő magyar designerek alkotásait mutatja be a megnyitónak is helyet adó, küllemében is az újrakezdést szimbolizáló ARTUS Stúdióban, amely egy felújított iparcsarnokban található. - Mivel a design esetében mindig fontos újdonságérték mellett idén a piacképesség is kiemelt hangsúlyt kapott, kézenfekvő volt, hogy díszvendég országként Dániát invitáljuk a Design Hét Budapestre – mondta Osvárt Judit projektvezetőj. - A dán design sok szempontból követendő példa, hiszen alkotásaik egyszerre újszerűek és időtállóak, vállalkozásaik a stabil gazdasági teljesítmény mellett bátrak és megújulni képesek, világhírű egyéniségeik pedig ágazati szerepük és befolyásuk ellenére továbbra is nyitottak és közvetlenek - emelte ki Osvárt Judit a megnyitón, amelyen részt vett Kirsten Geelan dán nagykövet is.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Hivatalos: elindul az 1,5 milliárd forintos EU-projekt  

Aláírták a támogatási szerződést Újbuda és az Európai Unió között, melynek eredményeként 4,3 millió euró (1,5 milliárd forint) közvetlen brüsszeli forrás érkezik Újbudára, az itt élő, alkotó és dolgozó emberek számára.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.