Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 19. kedd, Nándor

Ünnepel a Fonó

Újbuda   |   2015, június 13 - 08:51
Nyomtatóbarát változatSend by email

Huszadik születésnapja alkalmából nagyszabású koncert- és táncházi sorozattal, díjátadóval ünnepel a Fonó Budai Zeneház. A klub és a lemezkiadó nyitása óta fontos szerepet tölt be a magyar népzenei, világzenei és jazzéletben.

A Fonó 1995-ben alakult, alapítói üzletemberek és zenerajongók voltak, olyanok, akik saját tőkéből finanszíroztak egy egyedi irányt képviselő, a klasszikus klubéleten túlmutató kulturális teret Budapesten. Innen indult például a Csík zenekar, a Ghymes, a Besh o droM, valamint Palya Bea és Lajkó Félix is, és itt találkozott először egyik későbbi zenekarával, az Ökrös együttessel Szalóki Ági.

A kiadó nemzetközileg is elismert, szervezésében valósul meg évről évre a Budapest Folk Fest, a Héttorony Fesztivál és a Fonó Szalon, amelyek mindegyike a Kárpát - medence kulturális kincseit mutatja be. A ház otthona a nép- és világzene vezető produkcióinak, ezen kívül koncerthelyszín, próbaterem és stúdió is egyben.

A jeles alkalom során díjazták Lajkó Félixet, a Csík Zenekar pedig két duplaplatina, három platina és egy aranylemezéért kapott rangos elismerést. Csík János zenekarvezető együttesének titkát úgy fogalmazta meg: “olyan dallamokat kell megszólaltatni, amelyek megérintik a hallgatók lelkét és bele tudnak olvadni.

A Fonó 20 éves történetének másik büszkesége a táncház, amely a kezdetek óta töretlen sikerrel és lelkesedéssel fut szerdánként. Horváth László a Fonó Budai Zeneház igazgatója szerint ez egyedülálló a Kárpát-medencében. Elmondta, ősszel nagyszabású koncertsorozattal készülnek az elmúlt húsz év ünneplésére, de az még nem eldöntött, milyen célkitűzésekkel kezdik a huszonegyediket.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Romló járványhelyzet - Kökény Mihály volt miniszter- Negyedóra

A maszk, a távolságtartás és a teszt most is nagyon fontos - állítja Kökény Mihály orvos, volt egészségügyi miniszter a Coviddal kapcsolatban - Hozzátéve, hogy az oltás valóban hatékony eszköz a védelemhez, akik nem oltatták be magukat nagy és felesleges veszélynek teszik ki magukat. Magyarország sajnos visszacsúszott az átoltottsági listán, ezért is elengedhetetlen, hogy mindenki óvatos legyen.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.