Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. hétfő, Miklós

Urbán terefere vallásról és művészetről a B32-ben

Újbuda   |   2019, szeptember 30 - 12:20
Nyomtatóbarát változatSend by email

A májusban indult 11ek vagyunk/Urbán terefere című kerületi beszélgetős sorozat következő estjén, szeptember 30-án hitről és művészetről beszélget Csillag Péterrel, a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum vezetőjével, Horváth Gergely íróval, műsorvezetővel és Szabó Levente építésszel Antal Nikolett, a B32 Galéria művészeti vezetője és Juhász Anna, a Hadik Irodalmi Szalon háziasszonya.

A B32 Galéria és Kultúrtér, valamint a Hadik Irodalmi Szalon közös sorozatában a kerület ismert sportolóit, szakembereit és művészeit látják vendégül hónapról hónapra a szerkesztők. A vendégek saját történeteiken keresztül hozzák közelebb a térség kulturális és közösségi múltjának, jelenének hagyományait, értékeit a nagyközönséghez.
Csillag Péter, a Ménesi úti Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum vezetője márciusban nagyszabású kiállítással emlékezett meg festőművész nagyapja születésének 125. évfordulójáról. „Hálás, boldog és megelégedett vagyok, ha szabad festenem, mert festeni jó”– fogalmazta meg ars poeticáját Molnár-C. Pál, aki szokatlanul modern megközelítésben festette szakrális témájú képeit.
Szabó Levente Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész, a kerületben működő Hetedik Műterem vezetője rekonstrukciós munkáiban több száz éves, sokszor már elfeledett tereket épít át. Két éve tervezte újra Polgárdi Ákos tervezőgrafikussal a Kálvin tér burkolatát a REFORM500 című közös installációjukban.
Horváth Gergely 2017-ben megjelent Jézus és a rock and roll című könyvében a keresztény hit és a popkultúra viszonyáról írt. Az író, műsorvezető a Lemezjátszó és a Soron kívül műsorok moderátora a B32 Galériában.


(K. G.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Támogatás a szakkollégiumoknak  

2020 óta pályázhatnak újbudai szakkollégiumok önkormányzati támogatásra szakmai és közösségi programok, eszközbeszerzések, vagy akár apróbb felújítások céljára. Tavaly 14, idén 12 szakkollégium nyert el támogatást, 2020-ban összesen tízmillió, 2021-ben ötmillió forint értékben. A tavalyi nyertesek közül hármat kérdeztünk meg, mire fordították a kapott összeget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.