Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 16. csütörtök, Valter

Választás - Újbudán is nyilvántartásba vették az első jelöltet

Újbuda   |   2018, február 21 - 13:25
Nyomtatóbarát változatSend by email

A választási kampány indulásával, megkezdődött az országgyűlési képviselők nyilvántartásba vétele. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint országos szinten szerda reggelig száz jelöltet jelentettek be, 19-et már nyilvántartásba is vettek. Újbudán eddig Simicskó István vitte vissza az ajánlóíveket, nyilvántartásba vételéről február 20-án döntött a 2. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság.

Eddig száz jelöltet jelentettek be Magyarországon az áprilisi országgyűlési választásra, közülük 19-et már nyilvántartásba is vettek a választási bizottságok. Újbudán elsőként Simicskó István vitte vissza a jelöléséhez szükséges ajánlóíveket. Február 19-én a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt közösen kérte a politikus képviselőjelöltként történő nyilvántartásba vételét, kérelmükhöz 400 darab hitelesített ajánlóívet csatolva. A 2. számú Egyéni Választókerületi Választási Bizottság február 20-án megállapította, hogy az ajánlóívek tartalmazták a törvényben megkövetelt ötszáz érvényes ajánlást, a jelölt bejelentése megfelelt a választási eljárásról szóló törvény rendelkezéseinek, valamint a jelölt megtette a választási eljárásról szóló törvényben előírt nyilatkozatát. A jelöltek nyilvántartásba vételéről hozott határozatok még nem jogerősek. 

Újbudán a helyi választási irodában február 21-én reggelig összesen 32 jelölt adta be ajánlóív igénylését, és négy jelölt még nem vette át ajánlóíveit.

Jelöltet állítani hiteles ajánlóíven lehet, az országgyűlési választáson az indulhat, aki március 5-ig összegyűjti és leadja az induláshoz szükséges 500 érvényes ajánlást. A leadott ajánlások ellenőrzésére három napja van az illetékes választókerületi választási irodának, a jelöltek nyilvántartásba vételéről ezután döntenek a választási bizottságok. Az egyéni választókerületi jelöltet legkésőbb a szavazást megelőző harmincegyedik napon lehet bejelenteni.

A XI. kerületi Helyi Választási Irodába 2018. 02.20-ig beérkezett és feldolgozott névjegyzéki kérelmek összesítése:

Elbírált kérelmek száma összesen:
Átjelentkezés iránti kérelem 205 db
Külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelem 425 db
Mozgóurna igénylés 37 db
SZSZB tag/jegyzőkönyvvezető áthelyezés iránti kérelem -
Központi névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek (adatletiltás, nemzetiségi névj.vétel stb.) 158 db

A 35. szavazókörben a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok száma 1240 fő, ebből átjelentkező 379 fő.

A XI. kerületben újonnan állandó lakcímet létesítő választópolgárok részére (187fő) február 20-án küldték ki postai úton a választási értesítőt.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.