Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. vasárnap, Miklós

Véget ért a kerületi helytörténeti verseny

Újbuda   |   2017, június 1 - 11:31
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tíz iskolából érkeztek diákok a III. Etele Helytörténeti Verseny döntőjére az önkormányzat épületébe. Az első fordulóra 24 intézményből adtak be pályamunkát, a döntőbe a legjobbak kerültek.

Kérdőívvel, Újbuda újsággal és PONT Magazinnal felvértezve versenyeztek a gyerekek az Etele Helytörténeti Verseny döntőjében. A résztevők feladata volt egy feleletválasztós teszt kitöltése, illetve egy feladatlap kérdéseire is választ kellett adniuk az intézmény dolgozóinak segítségével, valamint az Újbuda újság és a PONT Magazin alapján.

A tesztkérdések egyike volt például, hogy hány iskola található a 11. kerületben, ki alapította a Karinthy Színházat, illetve ki alapította Albertfalván a bútorgyárat. – Volt olyan feladat is, amelyben Őrmező római kori múltjáról, vagy Gellért püspök legendájáról is számot kellett adniuk a versenyzőknek - ismertette a részleteket Farkas Krisztina önkormányzati képviselő, aki Tóth Annával együtt szervezte és bonyolította le a programot.

A történelmi tudás mindenképp hasznosnak bizonyul, legyen szó felnőttről vagy gyerekről – mondta Molnár László oktatásügyért is felelős alpolgármester. Úgy véli, aki jól ismeri a múltat, könnyedén felismeri a jelen helyzeteit és boldogabbnak találhatja magát a jövőben.

A zsűriben önkormányzati, bizottsági elnökök, nyugalmazott és jelenlegi iskolaigazgatók valamint helytörténészek ültek. A legeredményesebb résztvevők a kerületi cégek, egyesületek és Farkas Krisztina felajánlásait vihették haza.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Több a fertőzött, mint hisszük - Interjú Pusztai Erzsébettel

A járvány elleni védekezés állami feladat, de nekünk is mindent meg kell tennünk, hogy megóvjuk magunkat - állítja dr. Pusztai Erzsébet infektológus, volt egészségügyi államtitkár. - Azaz maszk, távolságtartás, kézfertőtlenítés. Hozzátette, fontos lenne, hogy a jatóságok képesek legyenek felderíteni a fertőzötteket, hogy el lehessen különíteni őket a további fertőzés megakadályozásához. Figyelmeztetett, hogy sokkal több a fertőzött, mint ahányról tudunk - ezért is nagyon óvatosnak kell lenni.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.