Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 27. szerda, Angelika

Wieszt büntetését helyben hagyták

Újbuda   |   2014, november 24 - 23:26
Nyomtatóbarát változatSend by email

Wieszt János volt MSZP-s politikus első fokon kiszabott négy éves szabadságvesztését és több milliós vagyonelkobzását, pénzbüntetését helyben hagyta a másodfokú bíróság. Enyhítette a korrupciós vádak, önkormányzati üzlethelyiségek eladásával kapcsolatban többmilliós csúszópénzek átvétele miatt indult Wieszt-ügy másod- és harmadrendű vádlottjainak büntetését a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú, jogerős döntésében.

A Fővárosi Ítélőtábla hétfőn kihirdetett határozata annyiban változtatta meg a törvényszék elsőfokú döntését, hogy a másod- és harmadrendű vádlottak két-két éves szabadságvesztésének végrehajtását öt-öt évre felfüggesztette, továbbá e két vádlottnál eltörölte a közügyektől és a foglalkozástól eltiltást. Az enyhítés indoka alapvetően a jelentős időmúlás volt, a vádbeli cselekmények 2007-ben történtek. Egyebekben a tábla nem osztotta az elsőfokú ítéletet támadó védői érveket és helyben hagyta, jogerőre emelte a törvényszék döntését - Wieszt János vonatkozásában teljes egészében.

A Wieszt-ügy 2010 tavaszán, a választási időszakban pattant ki egy évekkel korábban rögzített, majd az internetre felkerült videofelvétellel, amely a Fidesz XI. kerületi szervezete szerint bizonyította, hogy az MSZP akkori helyi frakcióvezetője évekkel korábban az újbudai vagyongazdálkodási bizottság vezetőjeként több millió forint csúszópénzt fogadott el egy XI. kerületi önkormányzati üzlethelyiség eladásával kapcsolatban.

A feljelentést egy vállalkozó tette az általa 2007-ben rejtett kamerával készített felvétel alapján, amelyen látható, amint Wieszt János pénzt vesz át. Wieszt János a politika áldozatának nevezte magát, a videofelvételt manipuláltnak tartotta és évekig nem tett részletes vallomást, majd az elsőfokú eljárás utolsó szakaszában azt adta elő védekezésként, hogy pénzszűkében volt, ezért kért kölcsön a vállalkozótól, ám azt vissza is fizette.

A Fővárosi Törvényszék - a vádlottak védekezését elvetve - idén januárban első fokon négy év börtönnel, 2 millió 200 ezer forint vagyonelkobzással és félmilliós pénzbüntetéssel sújtotta Wiesztet vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés miatt. A törvényszék Wieszt két társát - akik ügyvédek - befolyással üzérkedés miatt 2-2 év letöltendő börtönre, továbbá 8 millió 200 ezer, illetve 5 millió forint vagyonelkobzásra ítélte.

Hétfőn az utolsó szó jogán Wieszt ártatlanságát hangoztatta, a másodrendű vádlott pedig azt fejtegette, hogy csak azért került bele az eljárásba, mert az ügyészségnek szüksége volt másik vádlottra is Wieszt mellett, hogy az újságokban jobban mutasson az ügy.

MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Felpöröghet az oltási kampány  

Láthatóan emelkedik Magyarországon a koronavírus elleni oltás elfogadottsága – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal hetente elvégzett felméréséből. A tavaly november 30-ával kezdődő héten a megkérdezettek közel 15 százaléka mondta biztosra, hogy beoltatná magát; a mérés hetedik, január 11-gyel kezdődő hetében már 33 százalékos aránnyal többségbe kerültek az igennel válaszolók. A válaszadók 27 százaléka utasította el határozottan az oltást (a mérés elején még 36 százalékuk).

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.