Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 16. csütörtök, Edit

Újabb sportlegenda távozott

Hírek   |   2021, április 26 - 23:18
Nyomtatóbarát változatSend by email

Hetvenhat éves korában szombat reggel elhunyt Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója, írja az MTI. A család tájékoztatása szerint a futólegenda hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el.

Monspart Saroltát tavaly március 31-én javasolták a Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának, azután, hogy az olimpiai aranyérmes úszó, Székely Éva február 29-ei halálával megüresedett egy hely a tizenkettőből.
34-szeres tájfutó magyar bajnok volt, de kipróbálta magát sífutásban is, melyben hatszor lett országos bajnok. Az 1970-es tájfutó-világbajnokságon ezüstérmet szerzett váltóban, majd 1972-ben első magyarként övé lett az egyéni világbajnoki cím.
1976-ban világbajnoki bronzérmet nyert a magyar tájfutóváltóval, és még ugyanebben az évben első nem skandinávként megnyerte a Svédországban rendezett ötnapos tájfutó versenyt, az O-Ringent.
A tájfutó pályafutása után edzőként és szövetségi kapitányként is tevékenykedett, profi és amatőr futók számára edzésterveket állított össze, a mozgást állandóan népszerűsítette. Az Ő nevéhez fűződik az újbudai Gyalogló idősklub létrehozása is, amelynek mintájára országos program is indult, szervezői feladatot látott el az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózatában.
"...sok sportot kipróbáltam, végül 16 évesen a tájfutás az valahogy megmaradt, mert elindulok - látnak, utána meg figyelek, hogy nehogy beszoruljak két fa közé..." – emlékezett pályafutása kezdetére az Újbuda TV-ben.
A Nemzet Sportolójával készült interjút az alábbi linket tekinthetik meg:
Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.