Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 13. szerda, Luca, Otília

A BME a legjobbak között az egyetemek rengsorában

Újbuda   |   2017, június 16 - 11:57
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Műegyetem immár második alkalommal szerepel a most megjelent QS World University rangsorban, és idén is a legtöbbet publikáló magyar egyetem.

A Quacquarelli Symonds nemrég publikált világranglistáján 980 egyetem kapott helyet. A spanyol rangsorkészítő cég a világon működő mintegy 26 ezerből összesen több mint négyezer egyetemet vizsgált meg, és az első ezernek adott helyezést. Az eredmények összeállításakor az első 400 egyetem kapott egyedi helyezést, a 401. és 500. hely között végzetteket 10-es, az 501. és 800. hely közötti intézményeket pedig 50-es csoportokba osztotta (a 801 felettiek már nem kaptak külön besorolást).

Az összesen 4322 vizsgált egyetemből hat magyar intézmény került a legjobb ezer közé, köztük negyedik a BME, amely a 751-800. kategóriában található.

A Szegedi Tudományegyetem az 501-550. helyen, az ELTE és a Debreceni Egyetem a 651-700. helyen áll, a Műegyetemet és a Pécsi Tudományegyetemet a 751-800. helyezettek közé sorolták, míg a Budapesti Corvinus Egyetem a 801-1000. helyen áll.

Az idei rangsort – akárcsak a tavalyit – az MIT vezeti, dobogós még a Stanford University és a Harvard University.

A visegrádi országok felsőoktatási intézményeinek eredményei a következőképpen alakultak:

Csehország:
Károly Egyetem 314. hely, CzechTechnical University 491-500. hely, Masaryk University 551-600. hely, Brno University of Technology 601-650. hely és Palacký University 701-750. hely

Lengyelország:
University of Warsaw 411-420. hely, Jagiellonian University 461-470. hely, Warsaw University of Technology 601-650. hely, Adam Mickiewicz University, AGH University of Science and Technology, University of Lodz, Nicolaus Copernicus University, University of Wroclaw, Wroclaw University of Technology 801-1000. kategória

Szlovákia:
Comenius University 701-750. hely

A rangsor készítői több szempont alapján vizsgálták az egyetemeket. A sorrend felállításakor az akadémiai elismertséget (40%), az idézettséget (20%), az oktatók és a hallgatók arányát (20%), a munkaadók visszajelzéseit (10%), valamint a nemzetközi oktatók (5%) és hallgatók (5%) arányát nézték.

A Műegyetem eszerint a legjobb hazai felsőoktatási intézmény az intézményenként összesített publikációk számát tekintve, nemcsak a QS területi, hanem világrangsora szerint is. E területen nemzetközi összesítésben a BME – a tavalyihoz képest két kategóriát feljebb lépve – a 401+ helyen található.

A munkaadók visszajelzéseit tekintve a BME idén is a második legjobb egyetem itthon, nemzetközi összesítésben pedig a 401+ helyen áll. A Műegyetem szintén jó helyezést ért el az akadémiai elismertség alapján nemzetközi szinten, itt a 401+ kategóriában található. A további vizsgálati szempontok alapján a BME szintén a 401+ kategóriában helyezkedik el.

forrás:bme.hu

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Először volt karácsonyi vásár Albertfalván  

Adventi vásárt tartottak december második hétvégéjén az Albertfalvi Közösségi Házban (AKH) Farkas Krisztina önkormányzati képviselő segítségével. Az első alkalommal megrendezett programon neves művészek is felléptek, az árusok pedig minőségi termékeket kínáltak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.