Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 23. hétfő, Béla

Az irodalomkritikai előadás a Hadikban

Újbuda   |   2017, április 4 - 16:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

Több programot is indít idén tavasszal a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) a professzionális irodalomkritika erősítése érdekében. A Kritikustusa sorozat magyar es világirodalmi alkalmakkal jelentkezik, és a szervezet évközi próza- és líraműhelye mellett kritikaműhelyt is indít. A nyitányt a Hadikban tartják április 6-án.

A FISZ közleménye szerint a szervezet nyári táboraiban már az elmúlt években is folyamatos sikerrel működött a kritikaműhely, és éppen a nagy érdeklődésre való tekintettel indulnak el a műhelyek év közbeni kínálattal is Smid Róbert és Zelei Dávid vezetésével.
A K típusú átvilágítás névre hallgató, rendszerint egy-egy központi téma köré szerveződő műhelyek alkalmával előbb egy fiatal, de már tapasztalt kritikus beszél tapasztalatairól és módszereiről, majd egy-egy pályakezdő ehhez kapcsolódó szövegét elemzik a hallgatóság aktív részvételével.
Az első műhely április 24-én lesz az ELTE Bölcsészettudományi Karán, a meghívott vendég Dánél Mónika lesz. Az alkalom központi témái közt szerepel a társadalmi nem és kritika kapcsolata - olvasható a közleményben, amelyben kitérnek arra is: tavasztól a magyar irodalmi alkalmak mellett világirodalommal is jelentkezik a 2011 óta Antal Nikolett, Szekeres Nikoletta és Tóth-Czifra Júlia közreműködésével rendszeresen szervezett Kritikustusa című programsorozat.
A program erősen épít a fiatal kritikusokra, akik így a közönség előtt élőben is gyakorolhatják a műhelymunkán elsajátított tudást. A legjobb kritikákat a SZIF Online irodalmi portálon publikálják.
A Kritikustusa tavaszi sorozatának indulásaként április 6-án délután a Hadik Kávéházban Roberto Bolano 2666 című monumentális művét Zelei David moderálásával Bartók Imre, Sipos Balázs es Urban Bálint elemzi. Május 9-én magyar irodalmi kitekintéssel folytatódik a sor, hiszen Kötter Tamás negyedik, az idei könyvfesztiválra megjelenő könyve, az IKEA lesz a kritikai beszélgetés témája.
A budapesti újítások mellett Debrecenben is beindult a Rock & Read című beszélgetéssorozat, amelyen április 11-én, a magyar költészet napján Al Berto és Seamus Heaney könyvei kerülnek terítékre - áll a közleményben.

MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda a fiatalok jövőjét is segíti  

“Tégy rendet a jelenben! Vedd kezedbe a jövőt!”- ezzel a jelmondattal folytatódott a 2017 elején indult Újgeneráció Program a kerületben. Április 20-án három helyszínen, izgalmas programokkal várták az érdeklődőket, a rendezvényt Hoffmann Tamás polgármester nyitotta meg az UP Centerben.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.