Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 21. vasárnap, Ágnes

Családi kötelékek és intimitás a Grecsó-fivérek előadásán

Újbuda   |   2016, február 22 - 12:32
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az újbudai B32 Galéria és Kultúrtér adott otthon a Grecsó-testvérek új előadásának február 18-án. A premieren Grecsó Krisztián József Attila-díjas költő, író olvasott fel részleteket éppen nyomdában lévő könyvéből, a zenei aláfestést Döbrösi Laura és Kertész Endre szolgáltatta, a táncos illusztráció Grecsó Zoltán balettművésznek köszönhető.

A Mellettem elférsz című mű egyebek között a falu zárt, kegyetlen és szép világáról szól. A regény önéletrajzi ihletésű. Grecsó Krisztián szereti, ha a megírt történetnek köze van hozzá, ha az olvasó dönt arról, hogy az író szerepel-e a műben vagy sem. Lapunknak elmondta, előadásukban a tánc nem magyarázza a szöveget, nem pantomimként van jelen. A közös este inkább különös küzdelem, lelki leltár, virtuális családállítás. Eltérő nézőpontok, más formák, a közös gubancok körül. Grecsó Zoltán balettművész szerint a tánc és az irodalom összekötése nem könnyű feladat, de az alkotásban sokat számít a testvéri kötelék.

A testvérpár először a Margó Fesztivál Rokonok című estjén léptett fel közösen, az eseményre egymással rokonságban álló művészeket hívtak meg. Krisztián és Zoltán között látványos az összhang, ezért jött az ötlet, hogy együtt hozzanak létre egy közös pódiumestet. Az író felolvasott, öccse pedig táncolt; előadásukban egyértelművé tették, hogy a családi kötelékeken túl is hasonló témák, kérdések foglalkoztatják őket.

T.K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Karmesteri pálca, orgona, hit és család  

Másfél évtizedes szünet után 2017-ben ismét nemzetközi karmesterversenyt rendeztek hazánkban. A Magyar Televízió által közvetített Maestro Solti Nemzetközi Karmesterversenyen közönségdíjat nyert a huszonhét éves Dobszay Péter, a Szent Angyalok Plébánia orgonistája.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.