Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 21. szerda, Benedek

Fizikus emléktábláját avatták a Gellért-hegyen

Újbuda   |   2017, július 28 - 09:29
Nyomtatóbarát változatSend by email

Emléktábla került Kiss Árpád Károly születésének 75. évfordulója alkalmából a Gombocz Zoltán utca 18-as számú társasház falára. A neves fizikus 2011-ben bekövetkezett haláláig élt az épületben.

Az emléktábla Kiss Árpád Károly családja kezdeményezésére, de Újbuda Önkormányzata támogatásával valósult meg. Avatásán rokonok, barátok és pályatársak mellett önkormányzati képviselők. a hivatal munkatársai is részt vettek, és helyzeték el az emlékezés virágait, koszorúit.
Szabó András önkormányzati képviselő beszédében méltatta a közelmúltban elhunyt fizikust és tudományos eredményeit, úgy véli, az emléktábla zarándokhellyé is válhat a tudományág képviselői számára.

Kiss Árpád Károly közel 50 éven át volt az MTA SZFKI munkatársa, karrierje során kimagasló eredményeket ért el, nevéhez fűződik a lézeres-interferométer rendszerek fejlesztése és felhasználása több ágazatban. Dolgozott a gravitációs hullámok létezésének bizonyítását célként kitűző, úgynevezett VIRGO projektben is. A program világraszóló sikerét már nem érhette meg, de a fizikus kutatásainak, publikációinak, eredményeinek is köszönhető, hogy Einstein sejtéseit 2016-ban igazolni tudták, azaz bizonyították a gravitációs hullámok létezését.


D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Húsvéti sokadalom a Fonóban  

Húsvéti sokadalmat rendez a Fonó Budai Zeneházban az Újbudai Polgárok Egyesülete és a "Porway's Art művészeti Egyesület".

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.