Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 13. szerda, Luca, Otília

Jövőre adócsökkentés és béremelés jön

Újbuda   |   2016, december 14 - 12:09
Nyomtatóbarát változatSend by email

A rendszerváltás óta nem volt olyan jelentős minimálbér- és szakmunkásbérminimum-emelés, mint amit a közelmúltban létrejött bérmegállapodás biztosít jövőre. A kormány intézkedésének célja a munkások megbecsülésén túl a gazdaság élénkítése is, melynek érdekében lényeges adócsökkentéssel segítik a munkaadókat. A bevezetett intézkedésektől a GDP növekedését és a munkabérek további emelkedését várja a kabinet.

A hét pontból álló bérmegállapodás értelmében a minimálbér összege 2017-ben 15 százalékkal, 127,5 ezer forintra nő, míg a szakképzettek bérminimuma 25 százalékkal, 161 ezer forintra ugrik. A kormány tervei szerint 2018-ban sem lesz ez másként, amikor a minimálbér újabb 8, a szakmunkás minimálbér pedig 12 százalékkal nő. – A korábbi kormányok gyakorlataival szemben nem hitelekből, hanem a magyar gazdaság valós teljesítményéből jön létre a mostani béremelés, amely azon túl, hogy a családok mindennapi megélhetését könnyíti meg, a munka becsületét is igyekszik visszaadni – emelte ki Simicskó István honvédelmi miniszter. – Az elmúlt években megannyi intézkedés született annak érdekében, hogy segélyek helyett munkából éljenek a magyarok, ami a statisztikai adatokban is megmutatkozik: 12 százalékról 4,7 százalékra, az EU-s átlagnál (8 százalék) is alacsonyabb szintre csökkent a munkanélküliségi ráta – tette hozzá Újbuda országgyűlési képviselője. A minimálbér-emelésen túl a szakmunkásminimálbér-emelése is egyik fontos pillére a mostani megállapodásnak, hiszen a magyar gazdaságnak, a hazai és itt működő külföldi vállalatoknak, illetve a lakosságnak is nagy szüksége van a jó szakemberekre.

A piac szereplőit adócsökkentéssel igyekszik támogatni a kabinet, hiszen ha a magyar gazdaság erősödik, nő a foglalkoztatottság, emelkednek a bérek és több pénz marad az embereknél. Így jövő januártól az EU-ban a legalacsonyabb, egységesen 9 százalék lesz a társasági adó. Ezzel párhuzamosan duplájára emelik a kisvállalkozói adókezdeményt (ismertebb nevén a KATÁ-t), és kitolják a KIVA értékhatárát, mellyel kifejezetten a középvállalatokat támogatják. A munkáltatói járulékok jövőre 5, 2018-ban pedig további 2 százalékponttal mérséklődnek.

A kormány hosszú távú célja, hogy a magyar dolgozók fizessék a legalacsonyabb személyi jövedelemadót Európában, ezért 31 százalékról 15 százalékra csökkent az szja. A társasági adó is jelentősen, 2011-től kezdődően 19 százalékról 10 százalékra mérséklődött, amelynek egy újabb lépcsőfoka a mostani intézkedés. A kormány tervei szerint a béremelések, valamint a járulékok és a társasági adó csökkentése jelentősen növelhetik a gazdaság teljesítőképességét, így a GDP-növekedés a mostani 2–3 százalék helyett akár 4–5 százalékos lehet.

– A minimálbér, illetve a bérminimum megemelésének hatására minden szinten emelkedhetnek a bérek, hiszen a munkaadóknak is az az érdekük, hogy a magyar munkavállalókat megfizessék, mivel így tudják megtartani a jó képességű, megfelelő szakmával, motiváltsággal és tudással rendelkező szakembereket. A kormány elkötelezett az erős és gyarapodó Magyarország megteremtése mellett, hogy a magyar emberek és családok boldogulását valódi, kézzelfogható módon segítse elő – mondta Simicskó István.

T. N. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Először volt karácsonyi vásár Albertfalván  

Adventi vásárt tartottak december második hétvégéjén az Albertfalvi Közösségi Házban (AKH) Farkas Krisztina önkormányzati képviselő segítségével. Az első alkalommal megrendezett programon neves művészek is felléptek, az árusok pedig minőségi termékeket kínáltak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.