Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 26. csütörtök, Ervin

Jövőre adócsökkentés és béremelés jön

Újbuda   |   2016, december 14 - 12:09
Nyomtatóbarát változatSend by email

A rendszerváltás óta nem volt olyan jelentős minimálbér- és szakmunkásbérminimum-emelés, mint amit a közelmúltban létrejött bérmegállapodás biztosít jövőre. A kormány intézkedésének célja a munkások megbecsülésén túl a gazdaság élénkítése is, melynek érdekében lényeges adócsökkentéssel segítik a munkaadókat. A bevezetett intézkedésektől a GDP növekedését és a munkabérek további emelkedését várja a kabinet.

A hét pontból álló bérmegállapodás értelmében a minimálbér összege 2017-ben 15 százalékkal, 127,5 ezer forintra nő, míg a szakképzettek bérminimuma 25 százalékkal, 161 ezer forintra ugrik. A kormány tervei szerint 2018-ban sem lesz ez másként, amikor a minimálbér újabb 8, a szakmunkás minimálbér pedig 12 százalékkal nő. – A korábbi kormányok gyakorlataival szemben nem hitelekből, hanem a magyar gazdaság valós teljesítményéből jön létre a mostani béremelés, amely azon túl, hogy a családok mindennapi megélhetését könnyíti meg, a munka becsületét is igyekszik visszaadni – emelte ki Simicskó István honvédelmi miniszter. – Az elmúlt években megannyi intézkedés született annak érdekében, hogy segélyek helyett munkából éljenek a magyarok, ami a statisztikai adatokban is megmutatkozik: 12 százalékról 4,7 százalékra, az EU-s átlagnál (8 százalék) is alacsonyabb szintre csökkent a munkanélküliségi ráta – tette hozzá Újbuda országgyűlési képviselője. A minimálbér-emelésen túl a szakmunkásminimálbér-emelése is egyik fontos pillére a mostani megállapodásnak, hiszen a magyar gazdaságnak, a hazai és itt működő külföldi vállalatoknak, illetve a lakosságnak is nagy szüksége van a jó szakemberekre.

A piac szereplőit adócsökkentéssel igyekszik támogatni a kabinet, hiszen ha a magyar gazdaság erősödik, nő a foglalkoztatottság, emelkednek a bérek és több pénz marad az embereknél. Így jövő januártól az EU-ban a legalacsonyabb, egységesen 9 százalék lesz a társasági adó. Ezzel párhuzamosan duplájára emelik a kisvállalkozói adókezdeményt (ismertebb nevén a KATÁ-t), és kitolják a KIVA értékhatárát, mellyel kifejezetten a középvállalatokat támogatják. A munkáltatói járulékok jövőre 5, 2018-ban pedig további 2 százalékponttal mérséklődnek.

A kormány hosszú távú célja, hogy a magyar dolgozók fizessék a legalacsonyabb személyi jövedelemadót Európában, ezért 31 százalékról 15 százalékra csökkent az szja. A társasági adó is jelentősen, 2011-től kezdődően 19 százalékról 10 százalékra mérséklődött, amelynek egy újabb lépcsőfoka a mostani intézkedés. A kormány tervei szerint a béremelések, valamint a járulékok és a társasági adó csökkentése jelentősen növelhetik a gazdaság teljesítőképességét, így a GDP-növekedés a mostani 2–3 százalék helyett akár 4–5 százalékos lehet.

– A minimálbér, illetve a bérminimum megemelésének hatására minden szinten emelkedhetnek a bérek, hiszen a munkaadóknak is az az érdekük, hogy a magyar munkavállalókat megfizessék, mivel így tudják megtartani a jó képességű, megfelelő szakmával, motiváltsággal és tudással rendelkező szakembereket. A kormány elkötelezett az erős és gyarapodó Magyarország megteremtése mellett, hogy a magyar emberek és családok boldogulását valódi, kézzelfogható módon segítse elő – mondta Simicskó István.

T. N. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Átvette megbízólevelét Simicskó István  

Budapest 2. számú országgyűlési egyéni választókerületében Simicskó István, a Fidesz – KDNP közös jelöltje szerzett képviselői mandátumot az április 8-án megtartott országgyűlési képviselő választáson. Megbízólevelét április 25-én vette át, az ünnepélyes átadón a képviselő-testület, valamint a Választási Bizottság tagjai is részt vettek.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.