Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 25. péntek, Orbán

Két hét múlva kezdődik az OFF-Biennále

Újbuda   |   2017, szeptember 13 - 13:41
Nyomtatóbarát változatSend by email

Mintegy 120 hazai és külföldi művész részvételével csaknem 50 helyszínen zajlik a 2. OFF-Biennále Budapest programja szeptember 29. és november 5. között. A programot az az Újbudán bejegyzett OFF Biennále Budapest hozza létre.

Mint két éve, az OFF idén sem pályázik magyar állami forrásokra, és kívül marad a magyar állam művészeti intézményein. Az első biennálétól azonban több ponton is különbözik az idei kiadás: kevesebb programmal, de több új, az OFF-Biennáléra létrejött magyar és nemzetközi produkciót mutat majd be, Gaudiopolis 2017 - Az öröm városa címmel - közölték a szervezők. Mint felidézték, Gaudiopolis a 2. világháború végétől 1950-ig létezett gyerekköztársaság, a nevelődés, a játék és a közösségépítés modellértékű kísérlete volt: Sztehlo Gábor evangélikus lelkész árvaházából demokráciamodell lett, ahol a gyerekek alkották meg saját köztársaságuk szabályait.
Az OFF-Biennále Budapest szinte összes projektje valamiképp a Gaudiopolis által felvetett kérdésekre reflektál. Közösség, felelősség, demokrácia, a romokon való építkezés témáit járja körül, válaszokat keresve a ma krízishelyzeteire, és azt kutatva, ebben mi lehet a művészet, a játék és az öröm szerepe - számoltak be a szervezők.
A biennále programjai "birtokba veszik" a várost: Tót Endre Öröm-demonstrációja, László Gergely (Tehnica Schweiz), Katarina Sevic utcaszínháza és Manuel Pelmus gyerekekkel előadott performansza a köztéren zajlik majd, de lesznek programok a svábhegyi csillagvizsgálóban, magánlakásokban vagy volt gyárépületekben is, sőt: az OFF-Biennále programjaival lehet majd találkozni Dunaújvárosban, Egerben, Nagykanizsán és Pécsen is.
A játék és az öröm kulcsfogalmai mellett az OFF-Biennálén bemutatott művek érintik az egyén és közösség együttélésének, a társadalmi felelősségvállalásnak a kérdéseit is.
A Könyvbarátság című csoportos kiállítás a kultúra hozzáférhetőségének kérdésével foglalkozik, a Forecasting a Broken Past a közösségépítés lehetőségeit és az ehhez kapcsolódó, baloldali fogalomhasználatot, a Léggyár a "társadalmi tudatmódosítás", a manipuláció kérdéseit tematizálja. A Play Utopia című projektben diákok foglalkoznak társadalmi utópiákkal, víziókkal.
Az Aki bújt, aki nem című keretprogram több projektet is összefog, ebben lesz látható többek között a brit performanszművész, Marvin Gaye Chetwynd gyerekekkel közösen létrehozott előadása vagy a lengyel-iráni/amerikai művészcsoport, a Slavs&Tatars kiállítása.
A játékok népe című válogatás többek között az Ex-Artists' Collective (Kaszás Tamás, Loránt Anikó), Johanna Billing, Kokesch Ádám és Eva Kotátková műveit vonultatja fel a Három Holló kávéház most nyíló, kétszintes terében.
A szervezők hangsúlyozták, hogy idén is erős művészetpedagógiai programmal készülnek. A Gaudiopolis Műhely a biennále öt hete alatt különféle helyszínekre kalauzol vezetett sétákkal, kerékpáros túrákkal, valamint a kiállításokhoz gyerek- és diákprogramokat kapcsol.

MTI/Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.