Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 17. kedd, Hedvig

Leletkánaán az Árpád-kori Kána faluban

Újbuda   |   2015, február 19 - 11:45
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kiállítás nyílt az Albertfalvi Közösségi Házban az Árpád-kori Kána faluról. A mai Újbuda-Tóváros Lakóparkban feltárt település az eddigi legnagyobb az Árpád-korból származó emlékek közül a Kárpát-medencében. Az ásatások 2003 és 2005 között húsz hónapig tartottak.

A feltárás jelentőségét a számadatok érzékeltetik legjobban: három év alatt 220 ezer négyzetméteren tíz korszakból közel 8000 épület, 1100 középkori sír, valamint több mint 900 ládányi leletanyag került elő. A munkálatok során 70 ezer ásatási- és tárgyfotó készült. – Azt, hogy a kánai telepelülés ott volt ezen a területen, régóta tudjuk – mondta Szabolcs Attila, országgyűlési képviselő. Hozzátette: Budafok-Tétényben a Rózsavölgy Egyesület évtizedek óta nyomon követi a hely sorsát, valamint egy kolostormaradványt is megpróbáltak rendbe tenni. A feltárás azonban akkor kapott lendületet, amikor a Tóváros Lakópark építkezése elkezdődött.

A kiállítás legkülönlegesebb lelete egy madarat ábrázoló, három centiméteres bronzcsat. – Ez azért számít kuriózumnak, mert csak Angliában és Németországban készítettek hasonló csatokat – mesélte Terei György, a Budapesti Történeti Múzeum ásatásvezető régésze. Az időközben kiállítási szimbólummá vált Kána madár, valamint a római Szent Péter bazilikához köthető zarándokjelvény, különleges kereskedelmi kapcsolatokról árulkodik. - Történelem szakos tanárként lényegesnek tartom azt, hogy ne csak a felnőtt korosztály ismerkedjen meg ezzel az egyedülálló leletegyüttessel - hangsúlyozta Farkas Krisztina, Albertfalva önkormányzati képviselője. Ezért - tervek szerint -, rendhagyó történelemóra keretében általános és középiskolákba is ellátogatnak a szervezők. - Nem csak vetített képes előadásokat tartanánk, hanem olyan leleteket is vinnénk, amit megfoghatnak a diákok – fűzte hozzá Terei György.

A kiállítást március 9-ig lehet megtekinteni az Albertfalvi Közösségi Házban, utána más kerületi művelődési házakba kerül át.

H.L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Megkoszorúzták Csontváry emléktábláját  

Koszorúzással vette kezdetét a Magyar Festészet Napja programsorozat a Gárdonyi téren október 13-án. Csontváry Kosztka Tivadar festőművészre emlékezett egykori lakóházán lévő emléktábla előtt Újbuda vezetése és a Magyar Festészet Napja Alapítvány képviselői.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.