Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 19. hétfő, József, Bánk

Nyaralás idején is figyelni kell az egészségre

Újbuda   |   2017, július 6 - 15:38
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az egészségre nyáron is érdemes odafigyelni, bár az önfeledt pihenés közben erről könnyű megfeledkezni. A meleg, az erős napsütés, és a hosszú utazások nem várt veszélyekkel is járhatnak.

Nyáron a legnaposabb órákban, azaz 11 és 15 óra között nem ajánlatos huzamos időt direkt napsütésben tölteni, de a nap többi részében is fontos a leégés, a bőrsérülések ellen védekezni a lehető legmagasabb faktorszámú naptejjel, napolajjal. Dr. Pácz Alexandra, a Budai Magánorvosi Centrum kardiológusa szerint a napszúrás ellen is védekezni kell, amelyhez fehér, vagy világos sapka/kalap ajánlott. - Különösen a gyerekeknél kell erre odafigyelni, és kiemelt jelentőségű ilyenkor a folyadékpótlás is – mondta.

A nyári meleg a vérnyomásra is hatással van. Nem biztos, hogy megfelelő a korábban beállított gyógyszer mennyiség - legyen szó magas, vagy alacsony vérnyomás miatt kezelt betegről. Ebben az esetben javasolt orvossal konzultálni a dózis módosításáról.

Odafigyelést igényel a láb is, amely hosszú autó- vagy repülő út esetén - szélsőséges esetben - akár trombózisnak is kitett. A veszélyeztetettek megelőző gyógyszert kérhetnek orvosuktól, de mindenkinek javasolt ilyenkor a mozgás, a lábtorna és a nyújtás, amelyeket legalább kétóránként érdemes elvégezni.

Dr. Torzsa Péter egyetemi docens, a Budai Magánorvosi Centrum szakorvosa arra is felhívta a figyelmet, hogy nyáron gyakoribbak a hasi fertőzések (például a szalmonella is), ezért ha valaki szokatlanul fáradékonynak, kedvetlennek érzi magát, érdemes laborvizsgálatot kérni. A laboreredményekről és az esetleg további teendőkről családorvossal vagy szakorvossal kell beszélni.

B. Gy.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbudán az időskor nem hátrány, hanem lehetőség  

A XI. kerületben élők közel negyede, mintegy negyvenkétezer ember hatvan év fölötti, ezért itt mindig kiemelt helyen szerepelt az időskorúak tisztelete, életminőségük támogatása. Az Újbuda 60+ Program, a kerület idősbarát politikájának sorvezetője olyan komplex rendszerré nőtte ki magát, amely évente átlagosan húszezer újbudait ér el programjaival és segítő szolgáltatásaival.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.