Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 13. szerda, Luca, Otília

Öko-napok a Lágymányosi Óvodában

Újbuda   |   2017, január 30 - 12:17
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az újrahasznosítás és környezetvédelem jegyében telt az elmúlt hét a Lágymányosi Óvoda Nyitnikék Óvoda intézményében. A gyerekek újrahasznosított alapanyagokból játékokat, praktikus tárgyakat, díszeket készítettek, amit a program végén, január 26-án kiállítottak.

A kerületben 2012 óta működik az Újbuda Környezettudatos Program, a Zöld óvoda címre már valamennyi kerületi intézmény jelentkezett. 2016-ban a Nyitnikék óvoda is elnyerte ezt a rangot. A zöld óvodák célja a szemléletváltás, mivel szerintük nem lehet elég korán kezdeni a környezettudatosságot. Ennek jegyében tartottak öko-napokat a Nyitnikék oviban. A héten készült alkotásokból kiállítás nyílt az intézményben, amely Berezvai Zoltán környezetvédelmi ügyintéző szerint példaértékűre sikerült és érdemes lenne más óvodák dolgozóinak is megnézniük.

A Humán Szolgálati Igazgatóság a Környezetvédelmi Osztály és a Környezetvédelmi Alap közösen hirdette meg a Zöld óvoda pályázatot, amihez később szponzorként csatlakozott a Duna-Ipoly Nemzeti Park. Rendszeresen tartanak előadást gyerekeknek, illetve térítésmentesen szerveznek kirándulást a környéken. Ugyancsak szponzor a kerületi TATA Consultancy Services, amely ahhoz nyújt támogatást, hogy környezetbarát tisztítószert használjanak a Nyitnikék oviban, kímélve ezzel a gyerekeket és az alkalmazottakat. A program kísérleti fázisban van, de ha sikeres, igyekeznek több kerületi óvodában is bevezetni azt.

Karkus Mihányné a Lágymányosi Óvoda vezetője szerint kiemelten fontos a környezettudatos a nevelés. A Nyitnikék óvodában elmúlt héten nagyobb figyelmet kapott az ivóvíz és levegő tisztasága, az újrahasznosítás, a növények és állatok védelme. Az óvoda dolgozói rendszeresen tartanak környezetvédelemmel, energiatakarékosságra nevelő foglalkozásokat interaktív táblán is. - Játékos formában szemléletváltásra neveltünk és fejlesztettünk, a programokba a szülőket is bevontuk – mondta.

H. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Először volt karácsonyi vásár Albertfalván  

Adventi vásárt tartottak december második hétvégéjén az Albertfalvi Közösségi Házban (AKH) Farkas Krisztina önkormányzati képviselő segítségével. Az első alkalommal megrendezett programon neves művészek is felléptek, az árusok pedig minőségi termékeket kínáltak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.