Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 24. kedd, György

Összefogtak a Bikás parki kutyások

Újbuda   |   2017, február 16 - 15:46
Nyomtatóbarát változatSend by email

Egyre több Bikás parki mérgezéses esetről hallani az elmúlt napokban. Valaki célba vete a kutyákat, mérgezett ételt helyezett el Újbuda egyik leglátogatottabb parkjának több pontján, veszélyeztetve ezzel az emberi életet is.

Nemrég valaki mérgezett ételt tett ki több helyen a Bikás parkban, a kutyafuttató közelében. Eddig két négylábú betegedett meg, de a gyors állatorvosi segítségnek köszönhetően az ebek már gyógyulnak. Nem volt ilyen szerencséjük a szemetesből is csemegéző dolmányos varjaknak és a szarkáknak; több madár, köztük védett fajok is elhullottak a parkban a szándékos környezetkárosítás miatt.

A bűncselekményt elkövető méregkeverő valószínűleg nem számolt a következményekkel, hiszen kisgyermek is ehetett volna a földre szórt ételből, de a környékbeli kutyatartóknak hála, eddig nem történt ilyen. A közösségi oldalakon „Bikás Parki Kutyafuttatók” néven ismert csapat gyorsan akcióba lépett és plakátokat helyezett ki a parkban, hogy felhívja a szülők és állattartók figyelmét a veszélyre. Ezt követően az önkéntes szemétszedők megtisztították a parkot a mérgezéstől, gyorsan eltávolítva az elhullott madártetemeket is.
A közösség megelőzésként oktatófilmmel és folyamatos tájékoztatással tanítja a kutyatartókat, hogy miként lehet elkerülni mások haragját, és ne történjen a mostanihoz hasonló eset. N. Szabó Judit a kezdeményezés egyik szervezője elmondta, a kutyás közösség nagyon ügyel a rendre, tagjaik betartják a szabályokat, a kutyapiszkot pedig az önkormányzat által kihelyezett zacskókkal felszedik és azt a megfelelő kukába helyezik. A renitens ebtartók figyelmét felhívják az alapvető szabályokra, és azok betartására. Bíznak abban, hogy a mérget kihelyező önbíráskodó átlátja tette súlyosságát, és a jövőben humánusabb módszert választ sérelme, problémája megoldására.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Harmincéves a BMX-esek alapkönyve

Harminc éve alkotta meg a magyar BMX kerékpározás alapkönyvét a Kiss L. György és G. Németh György szerzőpáros. A Repülő bicikli azóta a “riderek bibliája”. Az évforduló alkalmából kerékpáros találkozót tartottak a Bikás parkban, amelyen bárki megismerhette az akrobatikus figurákat.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.