Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 21. szerda, Benedek

Tájékoztatás a parlagfű-mentesítési feladatokról

Újbuda   |   2016, május 20 - 14:48
Nyomtatóbarát változatSend by email

Április és augusztus között az érintetteknek idén is négy alkalommal kell kaszálniuk ahhoz, hogy telkükön ne virágozzék a parlagfű.

A Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztályának szakvéleménye alapján első alkalommal április 25 –29. között kellett ezt megtenni. A hivatal által javasolt további alkalmak:

  1. kaszálásra: június 6–10.
  2. kaszálásra: július 11–15.
  3. kaszálásra: augusztus 1–5.

Az előző esztendők tapasztalatai alapján várhatóan augusztusban tetőzik a parlagfű pollenkoncentrációja, ezért a megelőzést a javasolt időpontokban mindenképpen szükséges elvégezni. Ha az érintettek nem a megjelölt időszakban és az előírt módon végzik el a műveletet, az fokozott oldalhajtást, így nagyobb biomassza-produkciót és magasabb pollenszámot eredményez, mintha a kaszálás egyáltalán nem történt volna meg.

A kaszálást nem szabad túl alacsonyan, „a talajt mintegy felszántva” elvégezni, mert az a további parlagfűmagvak csírázásához vezet, és az eredeti növénytakaró parlagfű elnyomó hatását is csökkenti.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4). bekezdés értelmében a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, utána a vegetációs időszak végéig ezt folyamatosan fenntartani.

A törvény értelmében a mulasztóval szemben növényvédelmi bírságot kell kiszabni, amelynek mértéke a parlagfűvel borított terület nagyságától függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. A közérdekű védekezés elrendelésével és végrehajtásával felmerülő költségeket is az ingatlan tulajdonosának/használójának kell megtérítenie.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Húsvéti sokadalom a Fonóban  

Húsvéti sokadalmat rendez a Fonó Budai Zeneházban az Újbudai Polgárok Egyesülete és a "Porway's Art művészeti Egyesület".

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.