Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 13. szerda, Luca, Otília

Tájékoztatás síkosságmentesítésről és parkolásról, komposztálásról

Újbuda   |   2016, november 8 - 14:39
Nyomtatóbarát változatSend by email

A járda síkosságmentesítése a lakók feladata, de nem szabad elfeljteni, hogy belterületen, közutak kivételével, tilos a hagyományos só használata. A legtöbb szabálytalan várakozásért kiszabott büntetést a járdára vagy a zöld felületre ráálló gépjárművezetők kapják. Járdára felállni csak akkor szabad, ha azt közúti jelzés engedélyezi. Díjmentesen várakozni a fizetős övezet területén a 2016. évre kiadott várakozási hozzájárulásokkal 2017. január 31-éig, azt követően csak új igazolással lehet.

A hatályos fővárosi rendelet alapján az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni az ingatlana előtti járda, valamint a járda és a kocsiút közötti terület gondozásáról, szemét- és gyommentesítéséről, valamint hó- és síkosságmentesítéséről. Amennyiben az épületben üzlet működik, a hó és a jég eltakarítása nyitvatartási időben a bolt használójának, minden más időpontban a (társas)háznak a feladata. A síkosságmentesítést naponta legkésőbb reggel 8 óráig kell befejezni, ha napközben újból jeges vagy havas lesz a járda, meg kell ismételni. A járdatakarítás elmulasztása miatt bekövetkező balesetekért a társasház tulajdonosai egyetemlegesen felelnek, a kártérítési kötelezettség alól a síkosságra vagy a jegesedésre figyelmeztető táblák kihelyezése sem menti fel a lakóközösséget!

A burkolt közutak, az ingatlanokhoz nem csatlakozó burkolt járdák, a kiemelt zöld területek, parkok, az ezeken átvezető sétányok, az aluljárókból kivezető, valamint a közlépcsők, illetve a nem magántulajdonú ingatlan előtt futó kerékpárutak tisztán tartása a Fővárosi Közterület-fenntartó és a Főkert Zrt. munkakörébe tartozik.

A 346/2008. (XII. 30.) Kormányrendelet értelmében 2010. szeptember 1-jétől csak olyan anyag szórható a járdára, amely nem veszélyezteti a fás szárú növények egészségét; fák és bokrok közelében nátrium-klorid-tartalmú, azaz hagyományos sót tilos használni. A legjobb eszközök a kvarchomok, a zeolit, illetve a jeget is felolvasztó acetát alapú készítmények vagy a kalcium-kloridos mészkő granulátum.

Újbuda zöld területben gazdag kerület, ezért az önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy környezetbarát síkosságmentesítő anyagokat használjanak. Zeolitos jégoldót önkormányzati támogatásból kedvezményesen az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. székhelyén, a Hamzsabégi út 60. sz. alatt vásárolhatnak a téli időszakban. (Részletes tájékoztatást az Újbuda újságban és a www.ujbuda.hu honlapon adunk a későbbiekben.)

A parkolási bírságok leggyakoribb okai

A legtöbb szabálytalan várakozásért kiszabott büntetést a járdára vagy a zöld felületre ráálló gépjárművezetők kapják. A járdára felállni csak akkor szabad, ha azt közúti jelzés engedélyezi. Ahol ilyen nincs, ott ne parkoljunk a járdán, mert büntetés járhat érte akkor is, ha esetleg előtte évekig oda álltunk. Azért nincs járdán és a zöld felületeknél várakozást tiltó tábla, mert a KRESZ szabályai szerint eleve csak az úttesten szabad megállni. A járdán − részben vagy teljes terjedelemben − a KRESZ 40.§. (8) értelmében csak az alábbi négy feltétel egyidejű teljesülésekor szabad megállni:

a) azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi

b) a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el

c) a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad

d) a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg

Várakozási hozzájárulások megújítása

Díjmentesen várakozni a fizetős övezet területén a 2016. évre kiadott várakozási hozzájárulásokkal 2017. január 31-éig, azt követően csak új igazolással lehet. A kerületi gépjármű-tulajdonosok hosszabbítási kérelmet 2016. november közepétől nyújthatnak be elektronikus úton (http://kozigazgatas.ujbuda.hu/ehivatal), vagy postai úton a Városüzemeltetési Osztálynak címezve (1113 Budapest, Bocskai út 39–41. vagy 1518 Budapest, Pf. 10.).

Ingyenes komposztálási tájékoztatót tart a Humusz Szövetség
Helyszín: Humusz Ház, 1111 Budapest, Saru utca 11.
Időpont: 2016. november 16. (szerda) 18.00

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Először volt karácsonyi vásár Albertfalván  

Adventi vásárt tartottak december második hétvégéjén az Albertfalvi Közösségi Házban (AKH) Farkas Krisztina önkormányzati képviselő segítségével. Az első alkalommal megrendezett programon neves művészek is felléptek, az árusok pedig minőségi termékeket kínáltak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.