Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 27. vasárnap, Hella

Versmozi, versműhely, versszínház

Újbuda   |   2018, április 11 - 13:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

Minden a kortárs gyermekversekről szólt április 7-én a B32 Galéria és Kultúrtérben, ahol először szenteltek egy külön napot ennek a fontos, a felnőttkori irodalomszeretetet is meghatározó műfajnak.

A Gyermekkönyvek Nemzetközi Napja (április 2., a nagy dán meseíró, Hans Christian Andersen születésnapja) és a Magyar Költészet Napja között megrendezett gyermekversnapon a kisebb és nagyobb versbarátok változatos utakon kerülhettek közel a kortárs gyermekköltészet világához. Versszínház és animációs versmozi építette tovább a szövegek kreatív világát, és alkotó foglalkozás teremtett lehetőséget az elmélyülésre. Az esemény alatt megtekinthető volt Takács Mari Az Üveghegyen innen… című kiállítása is, amely a művész mesekönyv-illusztrációiból adott ízelítőt. A kiállítótérben versklub várta a látogatókat a legszebb kortárs kötetekkel és a legkedvesebb verses hangoskönyvekkel. Erre a napra megnyitotta kapuit a B32 alkalmi verspostahivatala is. Kortárs költők tavaszi verseivel megszövegezett képeslapok várták felbélyegezve feladóikat, akiknek nem kellett mást tenniük, mint megcímezve útjukra bocsátani a küldeményeket.
A nap a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs tanszékének (MOME Anim) fontos és hiánypótló vállalkozásával, a Kortárs gyermekversek és dalok animációs filmsorozattal indult. A MOME felújítása miatt átmenetileg Újbudán működő tanszék 2017-ben már másodszor jelentkezett kortárs szerzők verseit változatos technikákkal és kreatívan egyénített vizuális világgal adaptáló animációs kisfilmjeivel. Ezek egyszerre hozzák közel a mozgóképek nyelvét anyanyelvi szinten beszélő generációhoz a gyerekversek birodalmát, és teszik őket fogékonnyá az igényes animációs filmek sajátos világokat teremteni képes formanyelvére.
A filmes programot követően a Kisladik alkotó foglalkozásán a programban szereplő költeményekből a gyerekek saját ízlésüknek megfelelő egyedi versturmixot készítettek, versből készült kacskaringós utakat és tornyokat építettek. A Kisladik öt éve működő műhely, gyerekprogramjaik alapelve, hogy az alkotás és a kreativitás mindenki számára hozzáférhető. A foglalkozások vezetői úgy gondolják, a nyitott végű alkotás nem valami bonyolult folyamat, nem kell a vonalon belül színezni, és nem kell tudni profin rajzolni; bárki belevághat, és felnőttre, gyerekre egyaránt felszabadító hatással van. Nem a szép végeredmény az elsődleges cél, hanem az, hogy a gyerekek kísérletezhetnek és megtapasztalhatják, hogy az alkotás miként válhat az önkifejezés örömteli eszközévé.
A napot záró Világgá mentem című színdarab szerzője, rendezője és előadója, Jankovics Anna ismert kortárs költők, többek között Kiss Ottó, Szabó T. Anna, Lackfi János verseit illesztette össze egy történetbe, és így tett fel fontos kérdéseket. Miért megy egy gyerek világgá? És miért kap kutyát? Létezik, hogy valaki igazán tud repülni? Milyen egy gondos háziasszony? Hogyan kell unatkozni? És puszilózni? Lehet, hogy tényleg mindenki esetlen? Az egy család felbomlásának történetét gyermeki perspektívából, érzékenyen és humorral megjelenítő előadás során a nézők ezekre a kérdésekre (is) választ kaptak.

(L. A.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.