Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. hétfő, Konstantin

Zöld Újbuda

Újbuda   |   2017, november 2 - 14:53
Nyomtatóbarát változatSend by email

A környezettudatos szemlélet formálása mellett az önkormányzat sokat tesz azért is, hogy Újbuda értékes zöld felületeit megőrizze és bővítse. Ezek a feladatok rengeteg területet ölelnek fel.

Aprítékolás

Újbuda lakói 2012 óta ingyenesen vehetik igénybe – az ősszel és tavasszal meghirdetett nagytakarítási akció részeként – a kertjükben felgyülemlett zöldhulladék, ágak és gallyak aprítékolási szolgáltatását, az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. közreműködésével. Az önkormányzat évente átlag 14 millió forintból fedezi a mintegy 1300 köbméter gally aprítékolásának költségeit.

Az idei őszi nagytakarítás október 23-án indult, és november 28-áig tart. A részletes információk megtalálhatók az ujbuda.hu címoldalán, valamint lapunk előző számában.

Tisztaságot Újbudán!

November 2-ától december 3-áig az Újbuda Prizma Nonprofit Kft. munkatársai gyűjtik össze a lehullott faleveleket. Az önkormányzat ezen felül évente ezer komposztálókeretet ad térítésmentesen, és húszezer avargyűjtő zsákot is kiosztanak, a bennük összegyűjtött zöldhulladékot pedig ingyen szállítja el a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.

Illegális szemét elszállítása

A hulladékok illegális lerakásának felszámolását kiemelten kezeli az önkormányzat, évente mintegy ezer köbméter, azaz 166 teherautónyi hulladékot szállítanak el.

Ha illegálisan lerakott szemetet észlel környezetében, kérjük, jelezze a hivatal@ujbuda.hu címen vagy a 06/80/852-832 zöldszámon.

Egymillió négyzetméter park

Az önkormányzat összesen egymillió négyzetméternyi területen végez parkfenntartást (kaszálás, virágültetés, üzemeltetés, növényvédelem, síkosságmentesítés), a munkálatok körébe tartozik hetven helyszínen a játszóterek karbantartása is.

Újbuda Veled Zöldül! – 1111 fával

2012 és 2016 között 1640 fát és 24 715 cserjét ültettetett az önkormányzat kerületünkben. Idén új projekt indult: Újbuda közterületein 1111 fát ültetnek el. A fővárosban egyedülálló kezdeményezésre bruttó hetvenmillió forintot fordítanak.

Tavasszal 588 fát telepítettek, ebből több mint négyszázat Kelenföldön, a többit Albertfalva, Kelenvölgy, Péterhegy, Gellérthegy és Szentimreváros közterületein. Az őszi időszakban 523 fával gazdagodik Kelenföld, Lágymányos, Albertfalva, Őrmező és Gazdagrét. A fák mellett információs táblák ismertetik fajtájuk érdekességeit.

Fogadj örökbe egy fát!

Újbuda Önkormányzata örökbefogadási akciót hirdet, hogy ezzel is népszerűsítse a környezettudatosságot. A jelentkezők maguk választhatják ki azt a fát, amelynek három esztendőn keresztül gondját viselik. Ez magába foglalja az öntözést (havonta két alkalommal, 100 liter vízzel), a tápanyag utánpótlását, ősszel a zöldhulladék összegyűjtését, valamint a fa törzse körüli egy-két méter sugarú körben a terület rendben tartását, például a gyomok eltávolítását. Bővebb információval az Újbuda újság későbbi lapszámában és az ujbuda.hu oldalon tájékoztatjuk olvasóinkat.

A vadgesztenyefák védelme

A fővárosban egyedülálló módon a közterületek mellett a magánterületeken is segíti az önkormányzat a vadgesztenyefák védelmét, különösen fő kártevőjük, az aknázómoly ellen.

A magánkertekben 1016 fára terjed ki a védelem. Jellemzően telkenként egy–három fáról van szó, zömmel a Gellérthegyen és Sasadon, elszórtan Lágymányoson, illetve Kelenvölgyben. A közterületen lévő 547 vadgesztenyefa kezelését az esti és éjszakai órákban végzik, a permetezés teljes, évi hatmillió forintos költségét az önkormányzat finanszírozza.

Közösségi kertek

A program 2013-ban indult Őrmezőn, majd 2014-ben Kelenföldön, 2015-ben a Kondorosi úton, 2016-ban pedig a Hengermalom utcában létesült közösségi kert. Újbuda Önkormányzata eddig több mint harmincmillió forintot fordított erre.

Újbuda legszebb konyhakertjei

Idén tavasszal Újbuda negyedszer hirdette meg a „Magyarország legszebb konyhakertjei” országos verseny helyi pályázatát. A kerületben konyhakertet művelő lakosok, társasházak és intézmények három kategóriában nevezhettek: közösségi (óvoda, iskola, közösségi kert), mini (ötven négyzetméter alatti kertek), illetve balkon (erkélyen, teraszon kialakított kert). A díjakat október 2-án adta át Csernus László önkormányzati képviselő, a kerület klímakoordinátora.

Zöld olvasmányok

Újbuda Önkormányzata 2012-ben sorozatot indított a kerület épített és természeti értékeinek, valamint ökoturisztikai fejlesztéseinek bemutatására. A kiadványok eljutnak az iskolákba és más intézményekbe, valamint az önkormányzati rendezvényekre is.

A sorozatban megjelent:

1. Kamaraerdei tanösvény (2012, javított és bővített kiadás 2017-ben)

2. Újbuda Természetesen! (2014)

3. Rejtőzködő értékeink (2015)

4. A Gellérthegy természet és történelem a budai pesten (2016)

A széria következő, a Duna és környékének természeti és épített értékeit bemutató része várhatóan még idén megjelenik.

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.