Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 26. kedd, Dömötör

Hírek

Újbudán biztonságosabb lett az élet

Régi hagyomány a kerületben, hogy az önkormányzat díjazza a közbiztonság területén dolgozók kimagasló munkáját. Október 18-án Hintsch György, közbiztonságért felelős alpolgármester adta át az elismeréseket.

Testületi ülés

Parkolási megállapodás módosítása, a kerületi ingatlanok felújítása - többek között ezekről az ügyekről is tárgyalt Újbuda Képviselő-testülete soron következő ülésén. A képviselők október 21-én tartották tanácskozásukat. Tizenegy napirendi pontot nyílt, kettőt pedig zárt ülésen tárgyaltak.

Látótér Takács Gabriellával

Miért van szükségünk hősökre? Léteznek-e a 21. században példaképek? Milyen értéket képviselnek ma a sztárok? Miért szeretnek pletykálni az emberek? Hogy kell elképzelni a minőségi bulvárt?

Papp László ösztöndíjak

Díjazták az olimpikonokat és a tehetséges fiatal sportolókat Október 15-én Újbuda önkormányzata kitüntette a kerület olimpikonjait és kihirdette a Papp László Sportolói Ösztöndíjak nyerteseit. 

Árasztó piknik

Dél-Buda izgalmas, vadregényes Duna-parti szakasza a nyár végéig horgászok, futók kietlen tája volt, augusztus vége óta viszont már piknikezős bútorokkal, hintával, tűzrakóhelyekkel gazdagodott. Az Árasztó úton, az Albertfalvi-gáton az elmúlt két hónapban határozottan megváltozott a táj. Padok, asztalok, tűzrakóhelyek hívogatják az arra sétálókat. Újbuda önkormányzata és a Valyo Város és Folyó Egyesület együttműködésének köszönhetően augusztus végétől ideiglenesen közteret alakítottak ki a vízparton. A Valyo Egyesület már tíz éve foglalkozik a Duna-partok fejlesztésével. Fő célkitűzésük, hogy a városi folyópartokat elérhetővé tegyék az emberek számára, benépesítsék piknikezőkkel a természetet.

Csák József kiállítás

A Magyar Festészet Napja alkalmából A természet akkor is szép címmel nyílt kiállítás Csák József munkáiból október 19-én az Albertfalvi Közösségi Házban. A tárlatot Dr. László Imre, Újbuda polgármestere nyitotta meg. Dr. Színcsák József a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett építészmérnöki diplomát, s még ma is ott tanít, mint egyetemi docens. Tanári és szakmai munkái mellett aktívan fest, több önálló és csoportos kiállítása volt már. Ezek mellett énektanulmányokat is folytatott az 1980-as évek közepétől. Ekkor vette fel a Csák József művésznevet.

Klímatudatos Újbuda

Újbuda Önkormányzata a Magyar Természetvédők Szövetségével közösen vett részt a KEHOP–1.2.1–18–2018–00001 azonosító számú, „Helyi klímastratégia elkészítése és komplex szemléletformálás Budapest XI. kerületében, Újbudán” című projektben. A projekt keretében készült el a "Klímatudatos Újbuda" kisfilm, mely az Önkormányzatunk elképzeléseit, és terveit ismerteti a kerület lakóival.

Romló járványhelyzet - Kökény Mihály volt miniszter- Negyedóra

A maszk, a távolságtartás és a teszt most is nagyon fontos - állítja Kökény Mihály orvos, volt egészségügyi miniszter a Coviddal kapcsolatban - Hozzátéve, hogy az oltás valóban hatékony eszköz a védelemhez, akik nem oltatták be magukat nagy és felesleges veszélynek teszik ki magukat. Magyarország sajnos visszacsúszott az átoltottsági listán, ezért is elengedhetetlen, hogy mindenki óvatos legyen.

Lapszemle - Újbuda újság

A legjobb helytől a forradalom humoráig Tudta, hogy Újbuda a világ hetedik legvonzóbb városrésze? Nyilván gyanakodott már eddig is erre, de most itt a bizonyíték. A világ egyik legismertebb szabadidős magazinjának felmérése jutott erre - számol be róla a most megjelent Újbuda újság. Ebben a számban olvashat az 56-os forradalom humoráról, mert volt neki. Arról, hogy a pártok elítélik a közéleti erőszakot és arról is, hogy mi volt a legjobb a halászlé főző versenyben.

Újbudai természetismereti verseny díjátadó

Az Újbudai Pedagógiai Iroda idén is megrendezte a kerületi természetismereti versenyt, amelynek díjátadóját a Polgármester Hivatal nagytermében tartották meg. A megmérettetés idén igazán izgalmasra sikerült, hiszen a 3-5. osztályos tanulók ellátogattak az ország nemzeti parkjaiba, hogy anyagot gyűjtsenek a versenyhez.

Megemlékezés az aradi vértanúkról

Október 6-án Újbuda Önkormányzata Schweidel József honvédtábornok emléktáblájánál tisztelgett az 1848–49-es szabadságharc leverését követő megtorlás áldozatai előtt. A megemlékezésen Bakai Nagy Zita alpolgármester és Molnár Gyula országgyűlési képviselő arra emlékeztettek beszédükben, hogy a szabadságharc hősei által kivívott szabadságért ma is meg kell küzdenünk.

Misima Jukio: Az égő ház - Szkéné - Kulturális Körkép

Különleges, távol-keleti darabbal indította a őszi színházi évadot a Szkéné Színház. Horváth Csaba rendező-koreográfus a Nyugaton is elismert japán író, Misima Jukio egyfelvonásos drámáiból választott ki négyet, hogy egyetlen, egymáshoz lazán kötődő előadásba gyúrja őket. Az Égő ház című előadás történetei a szenvedélyek és sérülések irányította emberi lélekről mesélnek.

LÁTÓTÉR Varga Viviennel

Tehetség, elhivatottság, szorgalom és szerénységgel párosuló határozottság. Olyan tulajdonságok ezek, amelyek a hosszan tartó, megalapozott értéket képviselő siker feltételei. Varga Vivien magában hordozza mindezeket, és minden fellépése alkalmával meggyőzi közönségét arról, hogy sikereinek titka önmaga. A fiatal énekes- és színésznő munkájáról és különösen fontos családi hátteréről is mesél Tallér Edinának.

LÁTÓTÉR Vastag Tamással

Vastag Tamás énekes különlegesen kedves az Újbudai közönség számára. Maga is újbudai, a kerületi rendezvények rendszeres sztárvendége. Idén, többek között Újbuda legnagyobb szabású rendezvényének, az Őszköszöntő Fesztiválnak is meghívottja volt. A Látótérben szakmai kihívások mellett a családról is mesél Tallér Edinának.

Ingyen sportolhattak az újbudaiak

Aki a lustálkodás helyett inkább aktívan akarta tölteni a hétvégéjét, ingyen sportolhatott a kerület számos sportklubjában. Az önkormányzat Újbudai Sportos Hétvége elnevezésű programja arra vállalkozik, hogy népszerűbbé tegye a testmozgást, és élénkítse a kerület sportéletét. A klubok ezért bemutató órákkal és ingyenes edzésekkel várták az érdeklődőket.

Oldalak

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Magyar Festészet Napja 2021 – Kelenhegyi Műteremház  

2021október2911:00

Rippl-Rónai József festőművész és a művészház egykori lakóinak emléktáblájánál 2021. október 29-én 11 órakor Újbuda Önkormányzata és a Magyar Festészet Napja Alapítvány nevében emlékkoszorút helyeznek el.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.