Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 4. szerda, Domonkos, Dominika

Hírek

Pont Ott Parti

A felvételiző diákok két év után először izgulhattak együtt az ELTE Lágymányosi campusán. Az ország nyolc településén megrendezett Pont Ott Parti budapesti buliját rekordlétszám és drámai pillanatok kísérték

Interjú Balkányi László járványszakértővel

Közelít a járvány negyedik hulláma, már csak néhány országra van tőlünk. Ez a hullám azonban más lesz, mint az előző három. A lakosság kétharmada beoltatta magát, viszont nem tudni, az oltottak hány százalékában alakult ki megfelelő védelem. De meglepetés lesz az is, hogy az eddigieknél fertőzőbb delta variáns mekkora károkat okoz majd itthon. Dr. Balkányi László tudásmérnököt, járványügyi szakértőt kérdeztük.

Látótér: Kele Juci

Kele Juci festő-építész tavaly már az Eleven Ősz programsorozat keretében is épített egy köztéri installációt a Gárdonyi térre. Idén az Eleven Tavasz rendezvényén volt látható Juci újabb alkotása. Kivágott fa inspirálta az idei alkotást, ami a természet hiányára reflektált és szólított meg minket. A művésznő mindenkit apró hétköznapi “vállalásokra” inspirált, hogy együtt tegyünk egy élhetőbb városért, egy fenntartható, zöldebb jövőért. A természet szeretetéről, hitvallásról, alkotásról beszélgetett a különleges látásmódú művésszel Tallér Edina.

Befejeződik a Vahot utcai rendelő teljes felújítása

A korábbi években már sikerült az épületegyüttes tetőszerkezetét rendbehozni, megújítani a fűtési és hűtési rendszert, és az akadálymenetes mosdó kialakítása is megtörtént. Legutóbbi a gyermekorvosi épületrészt alakították át, amelyben a védőnői szolgálat munkaszobái, az anyatejgyűjtő állomás, és személyzeti kiszolgáló helyiségek kaptak helyet.

Szentivánéj Gazdagréten

Családias hangulat, gyerekzsivaly, zeneszó, és persze az elmaradhatatlan szalonnasütés. Idén is különleges módon ünnepelték Gazdagrét hagyományos rendezvényét.

Látótér: Dürer Kert

Újbudára költözött a Dürer Kert! A főváros egyik utolsó underground kulturális helyszínének tartották a Zuglóban, az Ajtósi Dürer soron 2008 óta működő Dürer Kertet. Nemcsak koncertek, zenei események, de családi programok, képzőművészeti kiállítások is helyet kaptak a fokozatosan bővülő kulturális központban, ahol próbatermet is tudtak adni zenekaroknak. Nagy Zsolt ügyvezető tulajdonossal a kezdetekről, régi kultikus emlékekről és az újrakezdésről, a jövő nagy terveiről beszélgetett Tallér Edina.

Olimpikonok köszöntése

Újbuda nevében július 13-án László Imre polgármester és Bakai-Nagy Zita alpolgármester köszöntötte a tokiói olimpiára utazó kerületi sportolókat és edzőiket.

Együtt az áldozatok védelméért

Az Isztambuli Egyezmény a nők elleni, és a családon belüli erőszak megelőzése, felszámolása érdekében jött létre. E törekvések helyi szintű megvalósításáért együttműködési megállapodást írt alá július 13-án Újbuda, a NANE és a Patent egyesületekkel.

Látótér: Tasnádi István

Tasnádi István darabjával, a Kartonpapa című előadással indult újra a Szkéné Színház programja, június 13-án. Az íróval többek között arról is beszélgetett Tallér Edina, hogy hányszor maradt el a Kartonpapa bemutatója, hogy mennyire lehet fontos az alkotás folyamataiban a személyes kapcsolat, és milyen energiákat mozgósíthat a líra, milyeneket a dráma.

Online sajtótájékoztató

1,4 milliárdból fejlesztik az újbudai gyermekegészségügyi központot és a szakrendelőt A Fővárosi Közgyűlés 1,4 milliárd forintot szavazott meg az újbudai gyermekegészségügyi központ és a szakrendelő fejlesztésére - jelentette be László Imre, Újbuda polgármestere július 12-én, egy online sajtótájékoztatón. Ez az összeg komoly előrelépést jelent a kerület fejlesztésében, emelte ki a polgármester.

Új egészségügyi stratégia

Dr. László Imre polgármester fontos alapelveket és irányokat fogalmazott meg az újbudai egészségügy jövőjével kapcsolatban, szakértők bevonásával.

Lapszemle - Újbuda újság 13. szám

Újra megjött Újbudára az Újbuda. Új óvódák épülnek és egy korszerű technikával fásabb lehet a kerület. Szó lesz a Hamzsabégi úti beruházásról és arról mit s miért ad el a kerület.

Szamárköhögés - '56-ról Gárdos Péterrel (Filmünnep)

Gárdos Péter filmrendező néhány remek anekdotával idézi föl azokat a nyolcvanas éveket, amikor már lehetett filmet készíteni 1956-ról, de azért Nagy Imre még nem szólalhatott meg benne. Kellenek e a filmekhez olyan remek színészek, mint Hernádi Judit, Törőcsik mari, Garas Dezső - vagy elég csak a jó sztori? a következő kedélyes fél órában ez is kiderül.

Zöld sziget a panelrengetegbe

Vásárhelyi-Prodán Miklós az Etele úti lakótelepen él. Korábban volt egy kis kertjük Kamaraerdőn, de ma már csak a panelházak között megbúvó kis sziget maradt számukra.

Macskakő: Nyári olvasmányok

Nyári szünet - kötelező olvasmányok. Juhász Anna Macskakő című műsorában ezeket a témákat járja körül.

Oldalak

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Fiatalok: Együtt, felelősséggel!  

Újbuda Önkormányzata új projektjében a kerületi fiatalok bevonásával dolgozza ki az Ifjúságpolitikai Stratégiáját. A következő egy évben konzultációkat, beszélgetéseket, workshopokat tartunk az Újbudán élő, tanuló vagy dolgozó 15-29 év közöttu fiatalok  részvételével, ahol a döntéshozókkal közösen gondolkozunk, vitázunk és ötletelünk azon, hogyan lehetne még élhetőbbé tenni a kerületet.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.