Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 4. péntek, Borbála, Barbara

Hírek

Több a fertőzött, mint hisszük - Interjú Pusztai Erzsébettel

A járvány elleni védekezés állami feladat, de nekünk is mindent meg kell tennünk, hogy megóvjuk magunkat - állítja dr. Pusztai Erzsébet infektológus, volt egészségügyi államtitkár. - Azaz maszk, távolságtartás, kézfertőtlenítés. Hozzátette, fontos lenne, hogy a jatóságok képesek legyenek felderíteni a fertőzötteket, hogy el lehessen különíteni őket a további fertőzés megakadályozásához. Figyelmeztetett, hogy sokkal több a fertőzött, mint ahányról tudunk - ezért is nagyon óvatosnak kell lenni.

Nagyobb szigor lehet - Kunetz Zsombor

Nehezen lesz megúszható egy komolyabb szigorítás - tart tőle dr. Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi rendszerfejlesztő. Szerinte a munkahelyeken is kötelezővé kellene tennia maszkviselést, ahogy az iskola felső tagozatán is. Ás ahol csak lehet home office - az államigazgatásban is. Hozzátette, a nyilvánosságra hozott adatokat kritikával kell fogadni.

Interjú Komáromi Zoltán háziorvossal

Későn kezdték el a pedagógusok, egészségügyi dolgozók tesztjét, ma ez már sokkal kevésbé segít - állítja dr. Komáromi Zoltán háziorvos - a Cvid 19 nagyon gyorsan terjed, s ma még nincs vakcina, sem biztos gyógymód. Ráadásul a háziorvosok sok szempontből eszköztelenek, mert nem kapják meg azokat a lehetőségeket, amelyek alkalmazásával hatékonabban segíthetnék az otthon gyógyulókat.

Újbuda hírei (2020.11.30)

A tartalomból:

- Hőkamerát kapott a Szent Kristóf Szakrendelő

- Megtisztult a kerület - nagytakarítás volt Újbudán

- Zöld szigetek a helyiektől

Zöld Sziget pályázat

Kétmillió forintos keretösszeggel hirdette meg idén Újbuda Önkormányzata a Zöld Sziget pályázatot, amelynek célja a környezetszépítő törekvések támogatása. Az idei Zöld Sziget pályázaton 22 nyertes volt, 21 társasház és egy magánszemély.

Elárvult cipők

Sárközi Katalint sokan ismerik. A Vásárhelyi Pál utcában található cipészüzlet már hosszú évtizedek óta működik, és nemcsak cipő javítással foglalkoznak itt. Az idejáró emberek megállnak pár jó szóra, törődnek egymással, segítséget adnak, kapnak, vagy csak meghallgatják azt aki elesett, beteg, magányos. Ez így volt már Katalin előtt is, amikor az eredetileg pedagógusként dolgozó hölgy édesanyja vitte a boltot. A cipész mesterség három generációra visszakövethető a családban. Anyai nagyapja volt az első, majd édesapjuk vette át az üzletet. Katalin nagy szeretettel és meghatottsággal beszél róluk. Maga is besegített néha, de fiatalon ő még más pályára vágyott. A cipész üzlet azonban hamarosan bezár, Katalin nem tudja vállalni az új kor vállalkozások felé támasztott feltételeit, kihívásait, és pihenni is szeretne sok dolgos évtized után. Biztos nagyon sokaknak fog hiányozni.

A kerület napja

1930. május 29-én, 45 napos vita után az országgyűlés mindkét háza elfogadta a Budapest székesfőváros közigazgatásáról szóló 1930. évi XVIII. törvénycikket, amelynek alapján létrejött lakóhelyünk, a XI. kerület. 15 évvel ezelőtt 2005 május 28–29-én, több mint százezer ember ünnepelt a forró hangulatú Műegyetem rakparti bulin, amelyet az évforduló alkalmából rendezett meg az önkormányzat. Ez volt kerületünk keresztelője is egyben, azóta a több régi és új városrészből felépülő 11. kerületet összefoglaló néven Újbudának nevezhetjük.

Hőkamerás beléptetőrendszer a Szent Kristóf Szakrendelőben

Az újbudai székhelyű H1 Systems Mérnöki Szolgáltató Kft egy új, hőkamerás beléptető rendszert adományozott a Szent Kristóf Szakrendelőnek. Az új felszereléssel biztonságosabb és gyorsabb a beléptető forgalom az egészségügyi intézménynél.

Interjú Pusztai Erzsébet infektológussal

A tesztelés, a maszk, a távoltságtartás sokat segíthetne a járvány leküzdésében - állítja dr. Pusztai Erzsébet belgyógyász, infektológus, volt államtitkár. Szerinte hiba volt minden tesztelést a mentőkre bízni, mert ők érthetően nem bírják a terhelést. Sok és ingyenes lehetőség kellene. Ez segíthetne abban is, hogy ne kelljen mindent bezárni, csak azt, amit muszáj.

Az iskolai zárlatról, Nagy Erzsébettel

Csak a folyamatos teszteléssel lehetne elérni, hogy ne kelljen bezárni az iskolákat, véli a PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet, aki szerint nonszensz, hogy a megfertőződött vagy karanténba kerülő tanároknak eddig alig volt esélyük a teljes táppénzre.

Interjú Erdélyi Tímeával

A Karinthy Színház idei első bemutatójának, a Maga lesz a férjem című darabnak női főszereplője Erdélyi Timea. A művésznő nem először dolgozik Újbudán. Múltról és jelenről, arról hogy mit és hogyan lehet tervezni, és mi kell ahhoz, hogy az ember meg tudja tartani az optimizmusát, Tallér Edinának mesél a színésznő.

Őszi takarítás a kerületben

Javában folyik a kerület takarítása Újbuda egész területén. A Kerület Napja alkalmából november 11-én az Újbuda Prizma a Móricz Zsigmond teret tette rendbe.

Interjú László Imrével

László Imre Újbuda polgármestere szerint nem az önkormányzatoktól kell pénzt elvenni. Azaz az iparűzési adó esetleges részben megszüntetésével segíteni a cégeket, hanem éppen az államnak kellene pénzt adnia az önkormányzatoknak, hogy a járvány miatt megnövekedett feladataiknak meg tudjanak felelni. Ha az iparűzési adó marad, akkor is bő hatmilliárd forinttal kevesebbje lesz az önkormányzatnak 2021-ben, így számtalan szükséges fejlesztést el kell halasztani. A járvány elleni védekezésben az önkormányzat közreműködik és segíti azokat, akik erre rászorulnak.

Oldalak

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Több a fertőzött, mint hisszük - Interjú Pusztai Erzsébettel

A járvány elleni védekezés állami feladat, de nekünk is mindent meg kell tennünk, hogy megóvjuk magunkat - állítja dr. Pusztai Erzsébet infektológus, volt egészségügyi államtitkár. - Azaz maszk, távolságtartás, kézfertőtlenítés. Hozzátette, fontos lenne, hogy a jatóságok képesek legyenek felderíteni a fertőzötteket, hogy el lehessen különíteni őket a további fertőzés megakadályozásához. Figyelmeztetett, hogy sokkal több a fertőzött, mint ahányról tudunk - ezért is nagyon óvatosnak kell lenni.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.