Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 22. kedd, Paulina

Emléktáblát kapott Kubinyi András

Újbuda   |   2014, június 12 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Emléktáblát kapott a középkorkutató tudós, Kubinyi András a Bercsényi utca 6. szám alatti lakóházon. A magyar történelemtudományt évtizedekig meghatározó akadémikus nemcsak itt élt és alkotott, de tanulmányai is Újbudához kötötték.

Az avató ünnepségen Kupper András alpolgármester, valamint Kubinyi András rokonai és egykori tanítványai vettek részt, ők koszorúzták meg az emléktáblát is. Kubinyi András (1929-2007) a magyar középkortudomány megkerülhetetlen alakja, aki békéscsabai általános iskolai tanárból lett a Budapesti Történeti Múzeum osztályvezetője, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) vált belőle egyetemi tanár, később a régészeti tanszék vezetője. Kubinyi 25 évig tanított az ELTE-n, de előadott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen és a Miskolci Egyetemen is. 2001-ben nyugdíjba vonulása után professor emeritus lett, a Magyar Tudományos Akadémia először levelező, majd 2007-ben rendes tagjává választotta. Fő területe a Mátyás-kori, illetve a Jagelló-kori Magyarország, a középkori várostörténet volt, de a mindennapi élet és az anyagi kultúra történetét is kutatta.

A történész szinte egész életében a Bercsényi utca 6-ban lakott. Tízévesen költöztek oda családjával, hogy a gyerek a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban tanulhasson, ahol olyan legendás tudóstanárok terelgették a történész pálya felé, mint Rajetzky Benjámin vagy Pataki Vidor. Ebben a házban születtek művei, itt fogadta tanítványait is konzultációra, vizsgákra. Szoros kapcsolatot ápolt diákjaival, akik rajongva szerették tanárukat, a tábla ezért is nevezi Kubinyi Andrást iskolateremtő tudósnak.

Mint egykori tanítványa, Romhányi Beatrix, a Károli Gáspár Egyetem docense elmondta, Kubinyi özvegye és a barátok köre alapítványt hozott létre a történész emlékének ápolására. Az alapítvány minden év januárjában, a tudós születésnapján Kubinyi-díjat adományoz egy tehetséges fiatal középkorkutatónak.

T.D. - ÚjbudaTV

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Öt új zöldség- és gyümölcskioszk Újbudán  

„Érik a ropogós cseresznye, viszek a babámnak belőle.” És viszek a családnak is. És a szomszédnak is. Mondjuk a Bikás parki kioszkból. Vagy a Váli utcából, esetleg a Tétényi – Bártfai sarkáról. Talán a Gazdagréti térről, vagy a Cirmos és a Menyecske utca találkozásától.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.