Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. hétfő, Miklós

Újbuda különdíjas a Virágos Magyarországért versenyen

Újbuda   |   2014, szeptember 29 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Különdíjat kapott Újbuda a Virágos Magyarországért versenyen. Az országos környezetszépítő verseny fődíját idén Józsefváros nyerte, a zöldfelületekért tett intézkedéseiért Kispest is elismerést kapott.

Az idén 12 budapesti kerület nevezett a környezetszépítő versenyre, a legvirágosabb budapesti kerület díját Józsefváros kapta, különdíjjal pedig Újbudát és Kispestet jutalmazták. A díjakat Szentes Tamás, Budapest főpolgármester-helyettese adta át a kerületek polgármestereinek: Kocsis Máténak, Hoffmann Tamásnak és Gajda Péternek.

A turizmus világnapjához is kapcsolódó díjátadón a főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy a főváros 2010-ben hirdetett programjának célja volt Budapest városképi értékeinek megóvása és megújítása, illetve kiemelt szempontként a beruházások környezetének rendezése is.

Józsefvárosban az elmúlt években összesen 30 hektárnyi közterületi zöldfelületet újítottak fel, köztük a 32-esek terét, a Muzsikus cigányok parkját, vagy a Teleki teret. A VIII. kerületi intézmények figyelmet fordítanak a környezettudatos nevelésre is, Józsefváros a "nyócker" imázsával leszámolva, tiszta, átlátható, élhető kerületet alakított ki rengeteg munkával és lelkesedéssel.

A Turizmus Online azt írja, hogy Újbuda központi részeinek rekonstrukciója magas színvonalú, a kor követelményeihez igazodó, fenntarthatósági elveket is figyelembe vevő módon készült el. Játszóterei, parkjai a legjobb eszközökkel felszereltek, automata öntözőrendszerrel, korszerű, energiatakarékos világítással ellátottak. A kerület kiemelt figyelmet szentel a környezet védelmére: a megújuló energia felhasználásának növelésére, a zaj és levegőszennyezés következményeinek csökkentésére, a talaj minőségének védelmére. Növelte a Sas-hegyi természetvédelmi területet körülvevő pufferzónát, támogatja a Sas-hegyi Látogatóközpont működését. Az önkormányzat közösségi kertet épített a lakosság részére, melyben 40 parcellát alakítottak ki.

Hoffman Tamás polgármester elmondta, a különdíj az elmúlt négy év munkájának elismerése. Hangsúlyozta, a kerület több mint 1,2 millió négyzetméternyi zöld felületet tart karban, az elmúlt években több ezer fát és húszezer cserjét ültettek, de megújult számos közterület is. - Legnagyobb zöld beruházás az újjáépülő Bikás park – tette hozzá.

Hégli Imre, az önkormányzat környezetvédelmi osztályának vezetője lapunknak a közösségépítő zöldberuházásokról beszélt. Elmondása szerint a kerület két közösségi kertje népszerű a lakosság körében, a Kamaraerdei tanösvény pedig a kirándulók és iskolai osztályok játékos tanulását segíti.

A Virágos Magyarországért verseny 20 éves múltra tekint vissza, az ország legsikeresebb környezetszépítő versenye. A nevezés ingyenes, a települések maguk finanszírozzák a „felvirágoztatást” a lakosság összefogásával, helyi versenyek kiírásával, a magyar virágfajták alkalmazásával, kiegészítve az infrastruktúra fejlesztésével. Az idei verseny kiemelt témája az I. világháborús emlékhelyek környezetének gondozottsága volt.

Évente közel 300 település nevez be a hazai megmérettetésre, amelyet a főváros idén is 2 millió forinttal támogatott. A verseny fődíja az ország képviselete a következő évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe) két település számára.

T.D. - ÚjbudaTV/MTI (2014. 09. 29.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kérdőívet indítanak az új Albertfalva megállóról  

Albertfalva már most is létező vasúti megállóhely, de az itt egymás mellett haladó székesfehérvári (30a) és pusztaszabolcsi (40a) vonalak közül csak az előbbiek vágányai mellett vannak peronok, viszont az utóbbiaknál lenne igazán szükség rájuk.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.