Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 9. csütörtök, Lukrécia

120 éves az Eötvös József Collegium

Újbuda   |   2015, szeptember 3 - 15:42
Nyomtatóbarát változatSend by email

Százhúsz éve, 1895. augusztus 18-án írta alá I. Ferenc József azt a rendeletet, amelynek alapján létrejött a budapesti Eötvös Collegium, a középiskolai tanárjelöltek tudományos nevelését szolgáló bentlakásos állami intézmény. Az idei tanévnyitó azért is volt különleges, mert a 120. évforduló a névadó, Eötvös József születésnapjára, szeptember 3-ára esett.

Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere az épület múltját méltatva kiemelte a nemes célt, amiért az intézmény létrejött. Ide sorolta a kiválóan felkészült szakemberek képzését, azokét, akik tudományterületükön az átlagot meghaladó tudással rendelkeznek, önálló kutatómunkára képesek és akiknek a tudomány művelése nem csupán szakma, hanem tanári hivatás is.

Az ELTE rektora Mezey Barna megnyitó beszédében hangsúlyozta, ennek az intézménynek köszönhető, hogy a pedagógusok oktatása egy évszázada tudományos szintre emelkedett. A Collegium falai közül nemcsak mesterpedagógusok kerültek ki, hanem sokan a Tudományos Akadémia jelentős képviselőivé is váltak.

Horváth László, a Collegium igazgatója párhuzamot vont a múlt és a jelen között. Szerinte ma ugyanolyan fontos feladatai vannak az intézménynek, mint megalakulásának idején. Az oktatási rendszer fejlődésében csak az utóbbi néhány esztendőben hoztak érdemi intézkedéseket, de a magas színvonalú pedagógusképzésre nagy az igény.

Az rendezvény végén átadták az Eötvös Collegiumért emlékérmeket.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.