Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 9. vasárnap, Emőd

A baba: avagy a mesterségesen intelligens nő sem játékszer

Újbuda   |   2019, január 24 - 11:56
Nyomtatóbarát változatSend by email

A decemberi bemutató óta nagy siker a Karinthy Színház és a Budapesti Operettszínház közös előadása, A baba. A darabban Földes Eszter egy mesterséges intelligenciával ellátott szexbabát alakít, akit Szabó P. Szilveszter, az agglegény Markó szerepében nyer egy sorsoláson.

Miro Gavran horvát szerző műve első alkalommal került színre Magyarországon, Újbudán. A darab egyszerre elgondolkoztató, de vidám, szórakoztató is. Olyan kérdésekkel foglalkozik, hogy a modern technika csodái tudják-e pótolni az alapvető emberi kapcsolatok hiányát, mire képes a mesterséges intelligencia és mi történik, ha az saját magunkkal szembesít.
A nemzetközi színtéren nagy sikerrel játszott két felvonásos darabra Szabó P. Szilveszter színész, rendező hívta fel Karinthy Márton figyelmét. A mostani, 37. évadban a színház eleve a nőkkel kapcsolatos kérdésekre fókuszál, ezért a direktor örömmel fogadta be az előadást.

A Szabó P. Szilveszter rendezésében színre vitt alkotás sikerének titka az is, hogy két szereplő már összeszokott páros, mivel az újbudai kőszínház másik sikeres előadásában (A bolond lány) is együtt játszanak. A díszletet Rákay Tamás, a jelmezt Böhm Katalin tervezte, a zene Dinyés Dániel munkája.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Párakapu, árnyékoló és ivóvíz a kormányhivatali ügyintézésre váróknak  

Aki járt mostanában hivatalos ügyet intézni a Kormányablaknál, tudja, hogy esetenként kígyózó sorok is állnak a Bocskai úti épület előtt a hőségben. Újbuda Önkormányzata éppen ezért saját költségén árnyékolót, párakaput és ballonos ivóvizet helyezett ki a Kormányhivatal bejárata elé, hogy enyhítsék a kánikula hatásait, javítsák a sorban állók komfortérzetét.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.