Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 23. szombat, Zelma, Rajmund

A BME megelőzte a NASA-t a nemzetközi robotversenyen

Újbuda   |   2020, június 15 - 11:47
Nyomtatóbarát változatSend by email

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának négyfős Felhő robotika csoportja első helyen végzett az USA Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézete (NIST) által szervezett robotikaversenyén (ARIAC).

A 2017-ben indított versenysorozat 2018 óta pénzdíjas, 2020-ban az összdíjazás 17500 dollár volt. A hivatalos eredmény elérhető az NIST oldalán. A verseny célja az ipari robotrendszerek agilitásának fokozása azzal a céllal, hogy az automatizált üzemek hatékonyabban, nagyobb termelékenységgel és autonómiával működjenek, és kevesebb időt és figyelmet igényeljenek az üzem dolgozóitól. Cél például az, hogy a robotok autonóm módon észleljék a gyártási folyamat hibáit, automatikusan helyreálljanak ezekből a hibákból, mindemellett pedig érzékeljék a környezetüket, és feladatokat végezzenek olyan alkatrészekkel is, amelyek nem előre megadott helyen vannak.

A BME robotika csoportja 2018 óta vesz részt az ARIAC 2020-on. Eddig mindig döntősek voltak, idén viszont elhozták a 10 ezer dolláros fődíjat. A nyertes csapat tagjai: Vidács Attila (oktató), Mátyás Gergely alapszakos hallgató, Pető József PhD hallgató, Böjtös Laszló mérnök.

A verseny győzteseként meghívást kaptak az eredetileg Bostonba tervezett, de a vírushelyzet miatt virtuálissá alakított IEEE/ASME AIM 2020 (International Conference on Advanced Intelligent Mechatronics) konferenciára, illetve az Elsevier RCIM (Robotics and Computer-Integrated Manufacturing) nevű folyóiratának Agile Robotics for Industrial Applications című különszámába.

forrád:bme

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

A kultúra mindenkié!  

A Magyar Kultúra Napján Juhász Anna, Újbuda kulturális nagykövetének szavaival emlékezünk az irodalom, művészetek fontosságára:

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.