Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 22. péntek, Gerzson

A Fidesz szinte mindent vitt Budapesten

Újbuda   |   2014, október 13 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Országosan 44,29 százalék volt az önkormányzati választáson megjelent szavazók aránya, Budapesten 41,11 százalék, Újbudán pedig 49,63 százalékos volt a részvételi arány. A szavazók többsége - a tavaszi országgyűlési választásokhoz hasonlóan - ezúttal is a Fidesz-KDNP mellett voksolt. A főpolgármester ismét Tarlós István, Újbuda polgármestere ezúttal is Hoffmann Tamás lesz.

Alapvetően a Fidesz-KDNP győzelmével zárult az október 12-i önkormányzati választás. Budapest főpolgármestere változatlanul Tarlós István lehet: a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a budapesti választók 49,06 százaléka döntött úgy, hogy ismét bizalmat szavaz a FIDESZ-KDNP jelöltjének. A MOMA jelöltje Bokros Lajos a voksok 36,4 százalékát, Staudt Gábor (Jobbik) 7,1 százalékot, Csárdi Antal (LMP) 5,69 százalékot, Bodnár Zoltán MLP 2,1 százalékot szerzett.

A 23 budapesti kerületből 17-et vittek el a FIDESZ-KDNP polgármester jelöltjei, a többi hat kerület megoszlott a többi ellenzéki párt között. Jobbikos polgármestere egyetlen kerületnek sem lett.
A nyertes kerületi polgármesterek (23) automatikus a fővárosi közgyűlés tagjai lesznek, ahova rajtuk kívül további kilenc fő kerül kompenzációs listáról, plusz a főpolgármester. Eszerint a budapesti közgyűlés a következőképpen alakul:

FIDESZ-KDNP - 20 mandátum
Dr. Bácskai János (polgármesterként - IX. kerület)
Dr. Bagdy Gábor József (kompenzációs listáról)
Borbély Lénárd László (polgármesterként - XXI. kerület)
Bús Balázs (polgármesterként - III. kerület)
Hassay Zsófia (polgármesterként - VI. kerület)
Dr. Hoffmann Tamás (polgármesterként - XI. kerület)
Karsay Ferenc (polgármesterként - XXII. kerület)
Dr. Kocsis Máté Sándor (polgármesterként - VIII. kerület)
Kovács Péter (polgármesterként - XVI. kerület)
Kovács Róbert Antal (polgármesterként - X. kerület)
Dr. Láng