Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. hétfő, Miklós

A forradalmi emlékezés a Hadikban

Újbuda   |   2016, október 20 - 12:57
Nyomtatóbarát változatSend by email

A hat éve sikeres kulturális rendezvénysorozat, a Hadik Irodalmi Szalon is megemlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról. A radió_56-hoz kapcsolódóan tartottak beszélgetést, néztek felkelőkkel készített videókat és zenéltek a megújult Hadikban.

1956. október 23-án sokan nem sejthették a reggeli órákban, hogy napnyugtára – kockára téve életüket – akár még fegyvert is fogva kelnek fel az önkény és az elnyomás ellen. 1956 őszén, a Budapest utcáin vívott fegyveres harcok oroszlánrészét a „pesti srácoknak” nevezett tízen- és huszonéves kamaszok, fiatal munkások, egyetemisták, diákok és fiatal felnőttek vívták. Ám nem szabad elfelejteni, hogy mellettük az idősebbek közül is kerültek ki szabadságharcosok. Mit jelentett akkor és mit ma: szabadság, vágy, forradalom és hit? Miben lehetett hinni akkor és milyen hit van ma bennünk, mit gondolnak erről az akkori és a mai fiatalok? Az este háziasszonya, Juhász Anna családi történeteket elevenített fel, elmesélte hogyan vett részt édesapja, Juhász Ferenc a forradalomban és milyen hatással volt ez irodalmi pályájára. 1956 forradalmi versei, szövegei dallá formálódtak a Hadikban - ezek a versek és dalok szólaltak meg ikonikus előadók tolmácsolásában. A meghívottak a radio_56 program szervezői (Horváth Balázs, Takács Zoltán Jappán, valamint Horváth Barnabás Botond), valamint a radio_56 vendégei (Ligeti György, Németh Juci, Barbara Schoblocher és Pajor Tamás) voltak.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Támogatás a szakkollégiumoknak  

2020 óta pályázhatnak újbudai szakkollégiumok önkormányzati támogatásra szakmai és közösségi programok, eszközbeszerzések, vagy akár apróbb felújítások céljára. Tavaly 14, idén 12 szakkollégium nyert el támogatást, 2020-ban összesen tízmillió, 2021-ben ötmillió forint értékben. A tavalyi nyertesek közül hármat kérdeztünk meg, mire fordították a kapott összeget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.