Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

A Fővárosi Közgyűlés ülésén is téma volt a Bocskai úti fakivágás

Újbuda   |   2016, szeptember 28 - 13:06Nyomtatóbarát változatSend by email

A Bocskai úti fák kivágása egy faátültetőgép beszerzéséről szóló javaslat tárgyalásakor került napirendre a Fővárosi Közgyűlés ülésén.

A javaslat vitájában Gy. Németh Erzsébet (DK) és Horváth Csaba (MSZP) is elfogadhatatlannak nevezte a főváros fakivágási gyakorlatát. Hoffman Tamás a XI. kerület polgármestere válaszában védelmébe vette a Bocskai út felújítása miatti fakivágását, hangsúlyozva, arról a BKK felmérése után, a balesetveszély elkerülése miatt döntöttek. Karácsony Gergely, Zugló polgármestere úgy foglalt állást, nem utasít el minden fakivágást, de szerinte azokat minden esetben alapos szakértői felmérésnek kell megelőznie.

Fotó: MTI

A Fővárosi Közgyűlés szerdán idősebb fák átültetésére is képes gép vásárlásáról döntött, az eszközt a FŐKERT Nonprofit Zrt. 134 millió forint értékben szerzi be. Az elfogadott előterjesztés indoklása szerint az új géppel a jövőben megmenthetők lesznek olyan idősebb, csak több évtized alatt pótolható fák, amelyeket az elmúlt időszakban különböző beruházások miatt ki kellett vágni. Nyugat-Európában, illetve az Egyesült Államokban már bevált, évtizedek óta sikeresen alkalmazott technológia áll rendelkezésre az idős fák átültetésére, melynek segítségével 35-40 centiméter törzsátmérőig lehetséges a fák ültetése, megfelelő előkezeléssel és utógondozással akár 90 százalékos túlélési eséllyel - írták a dokumentumban.

Újbuda/MTI