Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 11. szerda, Árpád

A héten tartják az ELTE Kárpát-medencei Nyári Egyetemét

Újbuda   |   2018, július 12 - 12:28
Nyomtatóbarát változatSend by email

Immár huszonharmadik alkalommal rendezik meg a korábbi budapesti nyári egyetem folytatásaként az ELTE Kárpát-medencei Nyári Egyetemet. Az egyhetes budapesti rendezvényen Erdély, Felvidék, Kárpátalja és Délvidék magyar ajkú hallgatóinak tartanak kurzusokat, nyolc tudományterületen. A programok többsége Újbudán zajlik.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem ezen a héten tartja nyári egyetemét a határon túli magyar anyanyelvű egyetemista és főiskolás hallgatók számára. A program 170 fiatal részvételével zajlik, a résztvevő oktatók száma mintegy 60 fő.

A nyári egyetemi program nyolc - humántudományi, informatikai, jogi és természettudományi, gyógypedagógiai, óvó- és tanítóképző, társadalomtudományi, pedagógiai és pszichológiai - szakmai szekciója arra ad lehetőséget, hogy Erdély, Felvidék, Kárpátalja és Délvidék magyar ajkú hallgatói anyanyelvükön képezhessék tovább magukat szaktárgyuk egy-egy speciális területén.

Az oktatás többnyire Újbudán zajlik, a Humántudományi Szekció programját az Eötvös Collegium Ménesi úti épületében, a Természettudományi, Társadalomtudományi, valamint Informatikai Szekciók programját az egyetem Lágymányosi Campuszán tartják.

A rendezvénnyel párhuzamosan zajlik az ELTE Határon Túli Intézmények Fóruma, amelyen az ELTE és külhoni partneregyetemek vezetői egyeztetnek a felsőoktatási kapcsolatok fejlesztéséről, további együttműködési és pályázási lehetőségekről.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Egységes társadalombiztosítási járulékot vezetnek be  

Újraszabályozta szerdán az Országgyűlés a társadalombiztosítási (tb) ellátások összes rendelkezését: egységes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékkulcsot határoztak meg jövő júliustól, és új rendelkezés az is, hogy aki nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékát, három hónap után elesik az egészségügyi szolgáltatás térítésmentes igénybevételének lehetőségétől.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.