Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

A héten tartják az ELTE Kárpát-medencei Nyári Egyetemét

Újbuda   |   2018, július 12 - 12:28
Nyomtatóbarát változatSend by email

Immár huszonharmadik alkalommal rendezik meg a korábbi budapesti nyári egyetem folytatásaként az ELTE Kárpát-medencei Nyári Egyetemet. Az egyhetes budapesti rendezvényen Erdély, Felvidék, Kárpátalja és Délvidék magyar ajkú hallgatóinak tartanak kurzusokat, nyolc tudományterületen. A programok többsége Újbudán zajlik.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem ezen a héten tartja nyári egyetemét a határon túli magyar anyanyelvű egyetemista és főiskolás hallgatók számára. A program 170 fiatal részvételével zajlik, a résztvevő oktatók száma mintegy 60 fő.

A nyári egyetemi program nyolc - humántudományi, informatikai, jogi és természettudományi, gyógypedagógiai, óvó- és tanítóképző, társadalomtudományi, pedagógiai és pszichológiai - szakmai szekciója arra ad lehetőséget, hogy Erdély, Felvidék, Kárpátalja és Délvidék magyar ajkú hallgatói anyanyelvükön képezhessék tovább magukat szaktárgyuk egy-egy speciális területén.

Az oktatás többnyire Újbudán zajlik, a Humántudományi Szekció programját az Eötvös Collegium Ménesi úti épületében, a Természettudományi, Társadalomtudományi, valamint Informatikai Szekciók programját az egyetem Lágymányosi Campuszán tartják.

A rendezvénnyel párhuzamosan zajlik az ELTE Határon Túli Intézmények Fóruma, amelyen az ELTE és külhoni partneregyetemek vezetői egyeztetnek a felsőoktatási kapcsolatok fejlesztéséről, további együttműködési és pályázási lehetőségekről.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Biztonságosabb hely lett a Kelenföldi pályaudvar  

A nagyvárosi aluljáró a társadalmi problémák olvasztótégelye, természetéből adódóan generálja a konfliktusokat. Augusztusban az Örs vezér terén járókat terrorizáló banda ügyét kapta fel a média, majd a beszámolók a Kelenföldi pályaudvart is feltették a problémás csomópontok listájára. A hatóságok fellépést ígértek, lapunk utánajárt, mi történt azóta.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.