Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 24. péntek, Gellért, Mercédesz

A képviselő szerint... – Daám Alexandra

Újbuda   |   2020, december 11 - 09:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbudán közösségben gondolkodunk – Daám Alexandra véleménye

Az elmúlt egy év valószínűleg mindannyiunk elé korábban elképzelhetetlen akadályokat gördített, a mindennapok során csak tornyosultak az újabb és újabb aggodalmak. Ám minden ilyen nehéz időszak minket gazdagító tanulságokkal is szolgál.

Az élet megkövetelte tőlünk a felismerést, hogy mennyire fontos „én” helyett közösségben gondolkodnunk, odafigyelni embertársainkra, vagy épp önzetlenül segítséget kínálni a rászorulóknak.

Ebben mi, újbudaiak szép példát mutattunk – ezért külön öröm nemcsak képviselni ezt a közösséget, de a tagjának is lenni.

Az ünnepekre így már csupán egy fel-adatunk maradt, és tanulságainkat érdemes átvezetnünk a közeledő új évbe is.

A heti bevásárlást követően például eljuttathatunk egy apró ételadományt a Kelenföldi Evangélikus Gyülekezet „Márton ládájába”, vagy leküzdhetjük gyermekkori félelmünket a tűszúrástól, és ellátogathatunk a Karolina úti Országos Vér-ellátó Szolgálathoz vért adni. Ellenállhatunk az ebéd utáni édesség csábításának, és helyette félretehetünk valamennyit a kerületi rászorulókat segítő Vicus Alapítvány számára.

Biztatok ezért mindenkit, hogy használjuk ki az adventi időszakot, és búcsúztassuk még egy jó cselekedettel az idei esztendőt. 2021-ben pedig újra találkozunk – addig is szeretetteljes, békés ünnepeket kívánok mindenkinek a magam és a Momentum Mozgalom újbudai tagságának nevében.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.